O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Pokrmy z kapra

Kapr vařený na černo

POMĚR:

1 ½ kg šupinatého kapra. – Na vaření kapra: 2 litry vody, 4 lžíce octa nebo citrónové šťávy, 50 g cibule, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu tymiánu, kousek citrónové kůry a sůl. Tuto směs asi 10 minut povaříme a takto upravený vývar pak používáme. – Na omáčku: 50 g másla, 120 g zeleniny (mrkev, petržel, celer a cibule), vývar z kapra, 40 g perníku, 50 g nastrouhaného chleba nebo 30 g jíšky, ¼ l černého piva nebo červeného vína, 2 lžíce citrónové šťávy, 40 g povidel nebo rybízové zavařeniny, 40 g mandlí, 40 g rozinek, 40 g vlašských ořechů, 10 sušených švestek a 30 g moučkového cukru.

POSTUP:

Do kastrolu nalijeme připravený vývar, přivedeme do varu, pak do něho vložíme očištěného, vykuchaného, na porce nakrájeného a osoleného kapra a mírným varem asi 15 minut vaříme. – V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli a trochu ji osmažíme. Pak zeleninu podlijeme asi půl litrem vývaru z kapra, přidáme nastrouhaný chléb nebo jíšku, nastrouhaný perník, cukr upražený na karamel, povidla nebo zavařeninu, pivo nebo víno a asi půl hodiny vše povaříme. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme do ní oloupané a na nudličky nakrájené mandle, rozsekané vlašské ořechy, omyté rozinky, povařené a na nudličky nakrájené švestky, citrónovou šťávu a krátce zavaříme. Pak omáčku ochutnáme, je-li správně sladkokyselá a podle potřeby ji buď přisladíme, nebo přisolíme. Do takto připravené omáčky vložíme povařeného kapra a dobře prohřejeme. Potom kapra urovnáme na mísu a omáčkou přelijeme.
POZNÁMKA: Máme-li rybu živou, zachytíme při jejím zabíjení krev, kterou pak přidáme do omáčky. – Kapr na černo lépe chutná, postavíme-li ho upraveného přes noc do studena a druhý den pouze na mírném ohni dobře prohřejeme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: houskový knedlík.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
Značky: bobkový list, celer, černé pivo, červené víno, chleba, cibule, citrón, jíška, kapr, kapří vývar, mandle, máslo, moučkový cukr, mrkev, nové koření, ocet, pepř, perník, petržel, povidla, rozinky, rybízová zavařenina, sůl, sušené švestky, tymián, vlašské ořechy
Sdílejte recept mezi své přátele
  • Sdílet na Facebook
  • Sdílet na Twitter
  • Sdílet na Google+
  • Sdílet na Linkedin
  • Sdílet na Tumblr
  • Share by Mail
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:43:302018-11-24 18:43:30Kapr vařený na černo
Mohlo by se vám líbit
Majonéza základní
Kapr pečený po srbsku
Rybí omáčka bílá (základní)
Švédská omáčka
Kapří kopečky po německu
Kapr s mandlemi po španělsku
0 komentářů

Přidejte komentář

Chcete se připojit do diskuse?
Neváhejte a pište!

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Kapr vařený v pivě Kapr dušený na paprice
Vyjet na začátek stránky