O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Pokrmy z kapra

Co víme a známe o kaprovi

Kapr obecný je podobně jako celý obor rybníkářství díky Jakubovi Krčínovi a jeho následovníkům jednou z charakteristických dominant českých zemí. Kapr patří k našim nejčastěji konzumovaným rybám, ať už sladkovodního nebo mořského původu.

KAPR JE VODNÍ PRASE A NIČITEL
Na českém území patří kapr obecný k nejrozšířenějším rybám a na mapě České republiky najdete oblasti, které jsou chovem kaprů vyloženě proslavené. Velkému věhlasu, a to jak doma i v cizině, se těší například třeboňští kapři. O jejich popularitě svědčí i skutečnost, že v centru Prahy mají kapři dokonce svou vlastní ulici. Kapr obecný obývá, jak klidné vody rybníků a jezer, tak živé vody českých řek. Kapr patří mezi všežravce a do jeho jídelníčků patří zejména bentos (všechny živočišné a rostlinné organismy obývají dno a břehy vod) a drobní vodní živočichové. Kapr se pro svou potravu často potápí velmi hluboko a vyhrabává ji až ze dna. Z těchto důvodů a navíc díky skutečnosti, že kapr sežere, na co přijde, se mu někdy přezdívá vodní prase. V České republice bývá kapr jako velevýznamná hospodářská ryba přikrmován pšeničnými zrnky a dalšími potravinami, které do původního kapřího jídelníčku nepatřily, ale na které si poměrně záhy zvykl.
Přestože je kapr obecný v našich končinách vnímán jako užitečná sladkovodní ryba, zcela odlišný názor na tuto štědrovečerní pochoutku mají například obyvatelé Austrálie. V minulosti byl kapr obecný vysazen do australských řek a jezer a velmi záhy se stal pro australské sladkovodní ekosystémy pohromou. Kapr se tak přidal do skupiny evropských zvířat (patří do ní např. králík), která se po vylodění v Austrálii stala vážnou hrozbou pro tamní faunu a floru.

KAPR JAKO NEODMYSLITELNÁ VÁNOČNÍ TRADICE
Bavíme-li se o kaprovi, nelze se nezmínit o vánočních svátcích, které jsou s kaprem, přesněji řečeno s konzumací kapra velmi úzce spojené. Podle některých dochovaných pramenů, se kapr na štědrovečerních tabulích českých rodin začal objevovat již v 17. století. Ovšem výrazněji se do skladby štědrovečerní večeře prorazil kapr až na sklonku 19. století. Od té doby se kapr postupně vypracoval v jednu z poznávacích značek tradičních českých Vánoc. Kapří filety v trojobalu podávaný s domácím bramborovým salátem jsou jednou z nejpevnějších vánočních tradic, a to i přes silné zemětřesení v podobě obalovaného vepřového řízku, který v mnoha českých rodinách vystrnadil smaženého kapra z vánočního menu.

VÁNOČNÍ KAPR A KAPR NA ČERNO
Asi nejznámější a nejrozšířenější úprava kapra obecného je ta vánoční. Tedy filety kapřího masa ochucené solí a pepřem obalené v mouce, vajíčku a strouhance. Ale jaké jsou další úpravy této ve střední Evropě masově rozšířené ryby?
Mezi českými kuchaři i strávníky je také velmi populární kapr upravený načerno. Pracovní postup je poměrně jednoduchý. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte máslo a zlehka na něm osmažte cibuli a kořenovou zeleninu. Poté do hrnce přidejte cukr a za ustavičného míchání jej nechte zkaramelizovat. V další fázi přidejte koření a citron. Nechte vařit asi minutu a pak do hrnce přidejte ocet a nechte ho odvařit. Základ na omáčku máte hotový, dolijte jej vodou nebo ještě lépe vývarem a na mírném ohni povařte cca 5 minut. Až bude omáčka vařit, přidejte do ní kapra a tak na 15 minut jej za občasného míchání poduste. Po uplynulé čtvrthodině kapra z hrnce vyjměte a do omáčky přidejte asi čtyři lžíce povidel. Nyní si připravte sušené ovoce, rozinky, mandle, ořechy a to vše povařte ve vodě asi 5 minut. Připravovanou omáčku propasírujte a přidejte do ní povařené sušené ovoce, mandle atd. Již skoro hotovou omáčku můžete zahustit perníkem. Před servírováním doporučujeme kapří filety ohřát v páře, aby při podávání měly tu správnou teplotu. Jako příloha se nejvíce hodí houskový, popřípadě bramborový knedlík.

UZENÝ KAPR NA GRILU
Kromě tradičních úprav, jako jsou kapr načerno a kapr v trojobalu, si povíme, jak se připravuje uzený kapr na grilu. Jedná se o velmi jednoduchý recept, při kterém se využívá moderní metoda nepřímého grilování a speciální udící lupínky z pekanového nebo jabloňového dřeva, které jsou pro uzení ryb nejvhodnější. Kapra naporcujte na filety a ty dochuťte hrubší mořskou solí a čerstvě umletým pepřem. Pro výraznější chuť můžete na kapra použít také čerstvé bylinky jako je například kudrnka, nebo tymián. K dochucování ryb, respektive kaprů se hodí také petrželka, rozmarýn, ale i bazalka nebo koriandr. Kapří filety naklaďte na rošt společně se zvolenými lupínky a za použití metody nepřímého grilování filety pozvolna duste alespoň 60 minut, aby se aroma z udících lupínků dobře proniklo do připravovaných filetů z kapřího masa. Jemňoučké a krásně prouzené filety z kapra obecného podávejte s kouskem citrónu na dochucení a libovolnou přílohou. Může to být například zeleninový salát, nebo třeba francouzské hranolky či opékané brambory. Za fotografie děkujeme největšímu prodejci grilů Weber v České republice

JAKUB KRČÍN Z JELČAN ZLATOKOPEM
Na závěr několik slov o nejslavnějším českém rybníkáři, Jakubovi Krčínovi z Jelčan, díky kterému se české rybníkářství stalo pojmem. Že byl Jakub Krčín z Jelčan známý rybníkář a jeden z průkopníků a modernizátorů tohoto oboru, ví asi každý. Ale už asi míň lidí ví, jak pozoruhodný měl Jakub Krčín osobní život. V roce 1556 uzavřel jednatřicetiletý Jakub Krčín sňatek s Dorotou Slepičkovou, bohatou vdovou, která byla v době sňatku o 30 let starší než fenomenální rybníkář. Věkový rozdíl nebyl na překážku o to víc, že finanční situace Jakuba Krčína byla více než nevalná a reálně mu hrozilo vězení pro dlužníky. Pragmatickým sňatkem svou nelichotivou situaci obrátil k lepšímu. Kromě jiného vyženil například dům v Českém Krumlově a značné jmění. Slavný český rybníkář si však svůj čerstvě nabitý majetek musel takříkajíc odpracovat. Jeho o 30 let starší zákonná manželka měla tuhý kořínek a od svatby žila ještě 21 let. S dalším sňatkem Jakub Krčín příliš dlouho neotálel. Rok po smrti první ženy Doroty se oženil podruhé. Tentokrát se jeho vyvolenou stala Kateřina Zelendarová, se kterou se bral v roce 1588. Bohužel osud Krčínovi druhou ženu dlouho nedopřál. Kateřina zemřela už v roce 1601, tedy tři roky po svatbě. Přesto se svým mužem stihla povít celkem šest dcer.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:58:162018-11-26 01:35:11Co víme a známe o kaprovi
Pokrmy z kapra

Kapří mlíčí smažené

POMĚR:

500 g kapřího mlíčí, sůl, trochu octa, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka a sádlo nebo olej na smažení.

POSTUP:

Oprané kapří mlíčí osušíme, ve vařící, slané, slabě octové vodě krátce spaříme a necháme na sítě odkapat. Vychladlé mlíčí obalíme v mouce, v osolených rozšlehaných vejcích a strouhance a v rozehřátém tuku vysmažíme do růžova.
OBMĚNA: Místo v mouce, vejcích a strouhance můžeme kapří mlíčí namočit do těstíčka na smažení (viz recept č. 108) a pak v horkém tuku rychle vysmažit. Podáváme jako pochoutku nebo používáme k obložení rybích mís.
Příloha: Opékané nebo smažené brambory, teplá majonézová omáčka nebo studená omáčka tatarská a salát ze syrové zeleniny.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:51:582018-11-24 18:51:58Kapří mlíčí smažené
Pokrmy z kapra

Kapr smažený v těstíčku

POMĚR:

Půlku vykostěného kapra (asi 600 g čistého rybího masa), sůl, mletý pepř a těstíčko na smažení: 2 vejce, 1/8 l až 2 dl mléka, asi 120 g hladké nebo polohrubé mouky, – olej nebo sádlo na vysmažení.

POSTUP:

Půlku kapra nakrájíme napříč na 2 cm široké proužky, které osolíme a opepříme. V hlubší misce rozšleháme vejce, osolíme a přimícháme postupně mouku a mléko. Těstíčko musí být husté jako na kapání do polévky. V tomto těstíčku pak obalíme kousky kapra, v rozehřátém tuku do zlatova vysmažíme, upravíme na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem nebo petrželkou, na dílky nakrájeným citrónem apod.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: brambory ve všech úpravách, teplá holandská nebo studená tatarská omáčka a salát ze syrové zeleniny.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:51:332018-11-24 18:51:33Kapr smažený v těstíčku
Pokrmy z kapra

Kapr smažený po Švédsku

POMĚR:

4 porce kapra po 150 g, zbavené kůže a kostí, sůl, 2 vejce, lžíce bílého přírodního vína, 120 g strouhanky, lžíce hladké mouky a 200 g tuku na smažení. – 10 g hladké mouky, 2 dl smetany, sůl, lžička worcestrové omáčky, 2 lžičky kaparů a citrón.

POSTUP:

Připravené porce kapra lehce naklepeme, osolíme, omočíme v rozšlehaných vejcích zředěných vínem, pak obalíme ve strouhance promíchané s trochou mouky a v rozehřátém tuku vysmažíme. Smaženého kapra upravíme na nahřátou mísu.
Z pánve, v níž jsme kapra smažili, slijeme polovičku tuku, zbylý tuk zaprášíme moukou, osmahneme, osolíme, podlijeme smetanou, přidáme worcestrovou omáčku a nadrobno rozsekané kapary a dobře povaříme. Touto zahuštěnou šťávou přelijeme usmaženého kapra a posypeme citrónem nakrájeným na kostičky.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: vařené nebo opečené brambory a salát ze syrové zeleniny.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:51:022018-11-24 18:51:02Kapr smažený po Švédsku
Pokrmy z kapra

Kapr smažený po kyjevsku

POMĚR:

6 porcí kapra zbaveného páteřních kostí, sůl, citrónová šťáva, petrželka, 3 vejce, 150 g vláčné strouhanky (vláčnou strouhanku získáme, když včerejší veku nastrouháme na hrubším struhadle) a 250 g oleje.

POSTUP:

Porce kapra opláchneme, osušíme, lehce naklepeme, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme jemně rozsekanou petrželkou a necháme v chladu asi 1 hodinu odležet. Pak porce kapra omočíme v rozšlehaných vejcích a obalíme ve vláčné strouhance, znovu omočíme ve vejcích a obalíme ve strouhance, načež ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje porce kapra vysmažíme do červena; to trvá asi 10 až 12 minut. Usmaženého kapra urovnáme na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem nebo petrželkou a na dílky nakrájeným citrónem.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Smažené bramborové hranolky nebo brambory opečené a tatarská omáčka, anebo bramborová kaše a kompot.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:50:322018-11-24 18:50:32Kapr smažený po kyjevsku
Pokrmy z kapra

Kapr smažený po švýcarsku

POMĚR:

6 porcí šupinatého kapra zbaveného páteřních kostí, sůl, 60 g hrubé mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky, 200 g sádla nebo oleje na smažení a 100 g nastrouhaného ementálu.

POSTUP:

Porce kapra opláchneme, osušíme, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a smažíme je v rozehřátém tuku po obou stranách do červena. Usmažené porce pak narovnáme vedle sebe do pekáče, posypeme strouhaným sýrem, vložíme do hodně horké trouby, a to na tak dlouho, až se sýr roztaví. Takto připraveného kapra upravíme na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem a na dílky nakrájeným citrónem.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Brambory ve všech úpravách a tatarská omáčka, dále to může být bramborový salát obyčejný, celerový salát apod.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:50:082018-11-24 18:50:08Kapr smažený po švýcarsku
Pokrmy z kapra

Kapr smažený se šunkou

POMĚR:

4 porce kapra po 150 g, zbavené páteřní kosti, sůl, trochu mletého pepře, půlka citrónu a 4 větší plátky šunky. – Hladká mouka, vejce a 100 g strouhanky promíchané s 60 g nastrouhaného ementálu na obalení a olej na smažení.

POSTUP:

Z připravených porcí kapra stáhneme kůži, osolíme je, opepříme a pokapeme po obou stranách citrónovou šťávou. Každou porci zvlášť zabalíme do plátků šunky, spíchneme párátky a postavíme na chvíli do chladu. Odleželé porce kapra obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance promísené se strouhaným sýrem a ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje je vysmažíme do červena. To trvá asi 12 minut. Usmaženého kapra upravíme na mísu, ozdobíme hlávkovým salátem a na dílky nakrájeným citrónem.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb nebo smažené bramborové hranolky a tatarská, popř. švédská omáčka (viz recepty č. 161 a č. 160).
Pro 4 osoby

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:49:352018-11-24 18:49:35Kapr smažený se šunkou
Pokrmy z kapra

Kapr smažený v bramborovém těstíčku

POMĚR:

Půlka kapra zbaveného kostí a kůže (asi 600 g čistého masa), sůl a těstíčko na obalení: 2 vejce, 2 vrchovaté lžíce nastrouhaných syrových brambor, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 3 – 4 lžíce mléka, trochu majoránky a sůl. – Olej nebo sádlo na smažení.

POSTUP:

Půlku očištěného kapra nakrájíme napříč na 4 porce, opláchneme je, osušíme, lehce naklepeme a osolíme. V hlubší misce rozšleháme vejce, přidáme sůl, koření, utřený česnek, nastrouhané brambory, mouku a tolik mléka, aby vzniklo hustě tekoucí těstíčko. V tomto těstíčku apk připravené porce kapra obalíme, rybí lopatkou z těsta podebereme a vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého tuku. Povrch ještě urovnáme (těsto se špatně obaluje) a smažíme pomalu po obou stranách do zlatova (asi 10 – 12 minut).
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb a salát ze syrové zeleniny.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:49:062018-11-24 18:49:06Kapr smažený v bramborovém těstíčku
Pokrmy z kapra

Kapr smažený podle Petra Voka

POMĚR:

4 porce kapra po 150 g, sůl, 8 zrnek pepře, lžička kmínu, asi 80 g hladké mouky, 2 vejce, 2 stroužky česneku, strouhanka a sádlo nebo olej na smažení.

POSTUP:

očištěné porce kapra opláchneme, osušíme, osolíme, posypeme čerstvě umletým pepřem, kmínem a obalíme v mouce. Vejce rozšleháme s rozetřeným česnekem, připravené porce kapra ve směsi omočíme, pak je obalíme ve strouhance a v rozehřátém tuku po obou stranách do červena vysmažíme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Opečené nebo smažené brambory a tatarská omáčka.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:48:352018-11-24 18:48:35Kapr smažený podle Petra Voka
Pokrmy z kapra

Kapr smažený

POMĚR:

6 porcí šupinatého kapra po 150 g, zbaveného páteřních kostí, sůl, mléko, 60 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky a 200 g tuku na smažení

Tento způsob úpravy kapra je u nás doposud nejoblíbenější. Upravuje se však stále stejně, přestože i při této tepelné úpravě kapra je možno docílit spousty chuťových obměn.
Smažený kapr zvlášť dobře chutná, když jej před tepelnou úpravou vložíme asi na ½ hodiny do osoleného mléka. Kromě solení můžeme také kapra před obalením a smažením buď opepřit nebo opaprikovat, popřípadě slabě potřít sardelovou pastou, nebo posypat jemně rozsekanou petrželkou, pažitkou pod. Pak kapra obalíme. I zde je několik způsobů. Nejznámější je obal z mouky, vajec a strouhanky, a obal z těstíčka.
Kapra smažíme nejlépe na 100% tuku nebo na oleji, anebo na oleji s příměsí másla nebo sádla. V cizině se také kapr smaží na husím sádle a považuje se takto vysmažený za velkou pochoutku. – Při smažení tukem nešetříme. Nejlépe a nejrychleji se obalené porce smaží, když jsou do poloviny potopeny v tuku. Vezmeme-li na smažení máslo tuku, snadno se přepaluje a vysmažená ryba je pak tíže stravitelná.
Smažíme v rozehřátém tuku na prudším ohni rychle a opatrně. Aby se porce kapra stejnoměrně a lépe smažily, je nutno z nich odstranit páteřní kost i s přirostlými většími kostmi. Porce jsou pak plošší a tuku na smažení je zapotřebí méně. Kapra při smažení nikdy nezakrýváme pokličkou, neboť obal, který má být po usmažení křupavý, nežádoucně páchne.
Smaženého kapra můžeme podávat teplého i studeného.

POSTUP:

Porce kapra vložíme asi na půl hodiny do osoleného mléka. Potom je osušíme, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a v rozehřátém tuku po obou stranách do červena vysmažíme. To trvá asi 12 minut. Usmaženého kapra upravíme na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem, na dílky nakrájeným citrónem nebo rajčetem apod.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Chléb, brambory ve všech úpravách, teplá holandská nebo majonézová omáčka, studená tatarská omáčka, dále to může být bramborový salát obyčejný, francouzský salát s majonézou, zeleninový salát nebo kompot apod.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:48:072018-11-24 18:48:07Kapr smažený
Page 1 of 8123›»

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Vyjet na začátek stránky