O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Pokrmy z kapra

Co víme a známe o kaprovi

Kapr obecný je podobně jako celý obor rybníkářství díky Jakubovi Krčínovi a jeho následovníkům jednou z charakteristických dominant českých zemí. Kapr patří k našim nejčastěji konzumovaným rybám, ať už sladkovodního nebo mořského původu.

KAPR JE VODNÍ PRASE A NIČITEL
Na českém území patří kapr obecný k nejrozšířenějším rybám a na mapě České republiky najdete oblasti, které jsou chovem kaprů vyloženě proslavené. Velkému věhlasu, a to jak doma i v cizině, se těší například třeboňští kapři. O jejich popularitě svědčí i skutečnost, že v centru Prahy mají kapři dokonce svou vlastní ulici. Kapr obecný obývá, jak klidné vody rybníků a jezer, tak živé vody českých řek. Kapr patří mezi všežravce a do jeho jídelníčků patří zejména bentos (všechny živočišné a rostlinné organismy obývají dno a břehy vod) a drobní vodní živočichové. Kapr se pro svou potravu často potápí velmi hluboko a vyhrabává ji až ze dna. Z těchto důvodů a navíc díky skutečnosti, že kapr sežere, na co přijde, se mu někdy přezdívá vodní prase. V České republice bývá kapr jako velevýznamná hospodářská ryba přikrmován pšeničnými zrnky a dalšími potravinami, které do původního kapřího jídelníčku nepatřily, ale na které si poměrně záhy zvykl.
Přestože je kapr obecný v našich končinách vnímán jako užitečná sladkovodní ryba, zcela odlišný názor na tuto štědrovečerní pochoutku mají například obyvatelé Austrálie. V minulosti byl kapr obecný vysazen do australských řek a jezer a velmi záhy se stal pro australské sladkovodní ekosystémy pohromou. Kapr se tak přidal do skupiny evropských zvířat (patří do ní např. králík), která se po vylodění v Austrálii stala vážnou hrozbou pro tamní faunu a floru.

KAPR JAKO NEODMYSLITELNÁ VÁNOČNÍ TRADICE
Bavíme-li se o kaprovi, nelze se nezmínit o vánočních svátcích, které jsou s kaprem, přesněji řečeno s konzumací kapra velmi úzce spojené. Podle některých dochovaných pramenů, se kapr na štědrovečerních tabulích českých rodin začal objevovat již v 17. století. Ovšem výrazněji se do skladby štědrovečerní večeře prorazil kapr až na sklonku 19. století. Od té doby se kapr postupně vypracoval v jednu z poznávacích značek tradičních českých Vánoc. Kapří filety v trojobalu podávaný s domácím bramborovým salátem jsou jednou z nejpevnějších vánočních tradic, a to i přes silné zemětřesení v podobě obalovaného vepřového řízku, který v mnoha českých rodinách vystrnadil smaženého kapra z vánočního menu.

VÁNOČNÍ KAPR A KAPR NA ČERNO
Asi nejznámější a nejrozšířenější úprava kapra obecného je ta vánoční. Tedy filety kapřího masa ochucené solí a pepřem obalené v mouce, vajíčku a strouhance. Ale jaké jsou další úpravy této ve střední Evropě masově rozšířené ryby?
Mezi českými kuchaři i strávníky je také velmi populární kapr upravený načerno. Pracovní postup je poměrně jednoduchý. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte máslo a zlehka na něm osmažte cibuli a kořenovou zeleninu. Poté do hrnce přidejte cukr a za ustavičného míchání jej nechte zkaramelizovat. V další fázi přidejte koření a citron. Nechte vařit asi minutu a pak do hrnce přidejte ocet a nechte ho odvařit. Základ na omáčku máte hotový, dolijte jej vodou nebo ještě lépe vývarem a na mírném ohni povařte cca 5 minut. Až bude omáčka vařit, přidejte do ní kapra a tak na 15 minut jej za občasného míchání poduste. Po uplynulé čtvrthodině kapra z hrnce vyjměte a do omáčky přidejte asi čtyři lžíce povidel. Nyní si připravte sušené ovoce, rozinky, mandle, ořechy a to vše povařte ve vodě asi 5 minut. Připravovanou omáčku propasírujte a přidejte do ní povařené sušené ovoce, mandle atd. Již skoro hotovou omáčku můžete zahustit perníkem. Před servírováním doporučujeme kapří filety ohřát v páře, aby při podávání měly tu správnou teplotu. Jako příloha se nejvíce hodí houskový, popřípadě bramborový knedlík.

UZENÝ KAPR NA GRILU
Kromě tradičních úprav, jako jsou kapr načerno a kapr v trojobalu, si povíme, jak se připravuje uzený kapr na grilu. Jedná se o velmi jednoduchý recept, při kterém se využívá moderní metoda nepřímého grilování a speciální udící lupínky z pekanového nebo jabloňového dřeva, které jsou pro uzení ryb nejvhodnější. Kapra naporcujte na filety a ty dochuťte hrubší mořskou solí a čerstvě umletým pepřem. Pro výraznější chuť můžete na kapra použít také čerstvé bylinky jako je například kudrnka, nebo tymián. K dochucování ryb, respektive kaprů se hodí také petrželka, rozmarýn, ale i bazalka nebo koriandr. Kapří filety naklaďte na rošt společně se zvolenými lupínky a za použití metody nepřímého grilování filety pozvolna duste alespoň 60 minut, aby se aroma z udících lupínků dobře proniklo do připravovaných filetů z kapřího masa. Jemňoučké a krásně prouzené filety z kapra obecného podávejte s kouskem citrónu na dochucení a libovolnou přílohou. Může to být například zeleninový salát, nebo třeba francouzské hranolky či opékané brambory. Za fotografie děkujeme největšímu prodejci grilů Weber v České republice

JAKUB KRČÍN Z JELČAN ZLATOKOPEM
Na závěr několik slov o nejslavnějším českém rybníkáři, Jakubovi Krčínovi z Jelčan, díky kterému se české rybníkářství stalo pojmem. Že byl Jakub Krčín z Jelčan známý rybníkář a jeden z průkopníků a modernizátorů tohoto oboru, ví asi každý. Ale už asi míň lidí ví, jak pozoruhodný měl Jakub Krčín osobní život. V roce 1556 uzavřel jednatřicetiletý Jakub Krčín sňatek s Dorotou Slepičkovou, bohatou vdovou, která byla v době sňatku o 30 let starší než fenomenální rybníkář. Věkový rozdíl nebyl na překážku o to víc, že finanční situace Jakuba Krčína byla více než nevalná a reálně mu hrozilo vězení pro dlužníky. Pragmatickým sňatkem svou nelichotivou situaci obrátil k lepšímu. Kromě jiného vyženil například dům v Českém Krumlově a značné jmění. Slavný český rybníkář si však svůj čerstvě nabitý majetek musel takříkajíc odpracovat. Jeho o 30 let starší zákonná manželka měla tuhý kořínek a od svatby žila ještě 21 let. S dalším sňatkem Jakub Krčín příliš dlouho neotálel. Rok po smrti první ženy Doroty se oženil podruhé. Tentokrát se jeho vyvolenou stala Kateřina Zelendarová, se kterou se bral v roce 1588. Bohužel osud Krčínovi druhou ženu dlouho nedopřál. Kateřina zemřela už v roce 1601, tedy tři roky po svatbě. Přesto se svým mužem stihla povít celkem šest dcer.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
Značky: historie kapra, recepty z kapra
Sdílejte recept mezi své přátele
  • Sdílet na Facebook
  • Sdílet na Twitter
  • Sdílet na Google+
  • Sdílet na Linkedin
  • Sdílet na Tumblr
  • Share by Mail
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:58:162018-11-26 01:35:11Co víme a známe o kaprovi
0 komentářů

Přidejte komentář

Chcete se připojit do diskuse?
Neváhejte a pište!

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Kapří mlíčí smažené Než se pustíte do vaření
Vyjet na začátek stránky