O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Ořechový křen

POMĚR:

60 g nastrouhaného křenu, 60 g nastrouhaných vlašských ořechů, nepatrně soli, 1 – 2 lžičky cukru a 2 dl sladké husté smetany.

POSTUP:

Kečup nalijeme do misky, přidáme nastrouhaný křen a citrónovou šťávu, lehce promícháme a postavíme do chladu.
Podáváme ke kapru vařenému, dušenému, ke kapří huspenině a ke kapřímu rosolovanému chlebíčku.
Pro 4 – 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:15:432018-11-27 04:24:47Ořechový křen
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Rajčatový křen

POMĚR:

2 dl rajčatového kečupu, asi 2 lžíce nastrouhaného křenu a lžíce citrónové šťávy.

POSTUP:

Kečup nalijeme do misky, přidáme nastrouhaný křen a citrónovou šťávu, lehce promícháme a postavíme do chladu.
Podáváme ke kapru vařenému, dušenému, ke kapří huspenině a ke kapřímu rosolovému chlebíčku.
Pro 4 – 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:15:152018-11-27 04:24:54Rajčatový křen
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Rosol (aspik) – rychlá úprava bez čištění

POMĚR:

1 litr vody, 2 dl octa, lžíce pískového cukru, půl lžičky soli a asi 60 g mleté (práškové) želatiny.

POSTUP:

Do hrnečku nasypeme mletou želatinu, zalijeme ji ¼ litrem studené vody, dobře promícháme a necháme asi 20 minut bobtnat. Do zbylé vody (tj. ¾ l) přilijeme ocet, přisypeme sůl, cukr a asi 5 minut povaříme. Pak z plotny odstavíme, přidáme ihned nabobtnalou želatinu a mícháme, až se želatina dokonale rozpustí. To trvá asi 5 minut. Vařit se již nesmí.
Takto připraveného rosolu můžeme po vychladnutí ihned použít k rosolování kapra nebo jiných studených pokrmů připravených z kapřího masa. Důležité však je, aby při zalévání pokrmu rosolem byl rosol vychladlý, ale ještě tekutý. Ztuhne-li nám předčasně rosolový vývar, pak jej postavíme s nádobou do horké vody, kde se znovu rozpustí.
OBMĚNA: Máme-li želatinu lístkovou, nastřiháme ji nejdříve na menší kousky, dáme do misky, zalijeme ji rovněž ¼ litrem studené vody a necháme také 20 minut bobtnat. Nabobtnalou pak z vody vyjmeme a nevymačkanou dále použijeme tak, jako želatinu mletou.
Dokonale ztuhlého rosolu používáme hlavně jako přílohy ke studeným kapřím pokrmům a na ozdobu. Dáváme mu různý tvar, a to buď vykrajováním, nebo jemným rozsekáním apod. (Viz také aspiky rybí, č. 190).
1 litr rosolu.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:14:462018-11-27 04:25:00Rosol (aspik) – rychlá úprava bez čištění
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Okurkový salát

POMĚR:

600 g okurek, 1 /16 l vody, 1/16 l octa nebo citrónové šťávy, lžíce oleje, trochu soli, mletého pepře nebo sladké mleté papriky a cukr podle chuti.

POSTUP:

Štíhlejší zelené okurky oloupeme, špičkou asi na 2 cm od okraje odkrojíme a na skrojku ochutnáme, není-li hořká. Poté okurku nakrouháme na tenké plátky nebo na nudličky a vložíme do misky. Skleníkové okurky neloupeme, pouze je omyjeme a nakrouháme na tenké plátky. Z ostatních přísad si zhotovíme marinádu, nalijeme ji na okurky a salát lehce promícháme.
Podáváme k pečenému a smaženému kapru.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:14:182018-11-27 04:25:04Okurkový salát
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Celerový salát s vlašskými ořechy

POMĚR:

600 g celeru, sůl, 3 dl vody, 4 zrnka pepře, 1 bobkový list, asi 1/8 l octa, šťáva z jednoho citrónu, 20 g cukru, popřípadě 2 lžíce malinové šťávy, asi lžíce oleje a 150 g vlašských ořechů.

POSTUP:

Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, koření, ocet a vše přivedeme do varu. Mezitím oloupeme omytý celer, nakrájíme jej na plátky asi 3 mm silné nebo na kostičky, vložíme je do vařící vody a asi 15 minut dusíme. Měkký celer scedíme a vložíme do salátové mísy. Vývar z podušeného celeru procedíme, přidáme cukr, citrónovou šťávu, malinovou šťávu, sůl, olej, dobře promícháme a takto připravenou marinádu na celer nalijeme. Marinády musí být tolik, aby celer byl potopený. Hotový salát postavíme do chladničky. Před podáváním posypeme jednotlivé porce celeru nadrobno rozsekanými ořechy.
Podáváme k pečenému a smaženému kapru, k pečenému kapru na grilu, v alobalu apod.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:13:442018-11-27 04:25:10Celerový salát s vlašskými ořechy
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Bramborový salát obyčejný

POMĚR:

600 g vařených brambor, 2 větší kyselé okurky, 80 g cibule, 4 lžíce octa, asi 1/8 l horké hovězí polévky nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, trochu soli, mletého pepře, lžička moučkového cukru, 3 lžíce oleje a trochu petrželky.

POSTUP:

Uvařené oloupané brambory nakrájíme ještě horké buď na plátky, nebo na kostičky a dáme do salátové mísy. Do hrnečku nalijeme horkou polévku, ocet, přidáme sůl, pepř, cukr a olej, dobře zamícháme a touto marinádou ještě teplé brambory polijeme. Potom k nim přidáme drobně nakrájenou cibuli a kyselé okurky, lehce promícháme a zakrytý salát postavíme do chladničky.
Podáváme jako přílohu k pečenému a smaženému kapru.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:13:132018-11-27 04:25:19Bramborový salát obyčejný
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Bramborový salát pestrý

POMĚR:

100 g červené řepy, nakládané v octovém nálevu, 22 sladkokyselé okurky, 1 menší cibule, 1 jablko, 250 g vařených brambor, sůl, lžička worchestrové omáčky, lžíce citrónové šťávy a 250 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156).

POSTUP:

Všechny přísady uvedené v poměru nakrájíme na kostičky, dáme do salátové mísy, trochu osolíme, pokapeme worcestrovou omáčkou a citrónovou šťávou, dobře promícháme a nakonec do salátu lehce vmícháme okořeněnou majonézu.
Hotový salát podáváme jako přílohu k pečenému, smaženému a grilovanému kapru.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:12:432018-11-27 04:25:23Bramborový salát pestrý
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Francouzský salát

POMĚR:

250 g vařených brambor ve slané vodě uvařená nebo sterilovaná zelenina, a to: 80 g mrkve, 60 g zelených fazolek, 80 g zeleného hrášku, 100 g sladkokyselých okurek a 80 g čerstvých nebo kompotovaných jablek. Trochu soli, octa nebo citrónové šťávy, mletého pepře a lžička worcestrové omáčky. 300 až 350 g majonézy okořeněné nebo majonézy smetanové (viz recepty č. 156 a č. 157).

POSTUP:

Brambory, mrkev, fazolky a jablka nakrájíme na stejnoměrné drobné kostičky a vložíme je do salátové mísy. Okurky oloupeme, nakrájíme rovněž na kostičky, lehce vymačkáme a s hráškem je pak přidáme ke směsi. Salátovou směs osolíme, opepříme, okyselíme, pokapeme worcestrovou omáčkou, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme majonézu.
Hotový salát podáváme jako přílohu k pečenému, smaženému a grilovanému kapru, ke kapří sekané, ke kapřím karbanátkům, ke kapří huspenině, ke kapřímu rosolovému chlebíčku apod.
Pro 8 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:12:132018-11-27 04:25:28Francouzský salát
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Rýžový salát s jablky

POMĚR:

250 g vařené rýže (viz recept č. 151), 200 g jablek pokud možno nakyslých, lžíce citrónové šťávy, sůl, mletý pepř a 250 g smetanové majonézy (viz recept č. 157).

POSTUP:

Do mísy dáme uvařenou rýži, přidáme jablka nakrájená na drobné kostičky a pokapaná citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a směs lehce promícháme. Nakonec zlehka přimícháme majonézu.
Hotový a dobře vychlazený salát podáváme jako přílohu k pečenému, smaženému a grilovanému kapru, ke kapří sekané, ke kapřím karbanátkům, ke kapří huspenině, ke kapřímu rosolovému chlebíčku apod.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:11:412018-11-27 04:25:32Rýžový salát s jablky
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Rýžový salát s ananasem

POMĚR:

250 g vařené rýže (viz recept č. 151), 100 g jablek pokud možno nakyslých, 150g čerstvého nebo kompotovaného ananasu, lžíce citrónové šťávy, sůl, mletý pepř a 250 g smetanové majonézy (viz recept č. 157).

POSTUP:

Do mísy dáme uvařenou rýži, přidáme jablka a ananas nakrájená na drobné kostičky a pokapaná citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a směs lehce promícháme. Nakonec zlehka přimícháme majonézu.
Znamenitě chutná jako příloha ke smaženému kapru.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:11:142018-11-27 04:25:36Rýžový salát s ananasem
Page 1 of 212

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Vyjet na začátek stránky