POMĚR:
600 g celeru, sůl, 3 dl vody, 4 zrnka pepře, 1 bobkový list, asi 1/8 l octa, šťáva z jednoho citrónu, 20 g cukru, popřípadě 2 lžíce malinové šťávy, asi lžíce oleje a 150 g vlašských ořechů.
POSTUP:
Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, koření, ocet a vše přivedeme do varu. Mezitím oloupeme omytý celer, nakrájíme jej na plátky asi 3 mm silné nebo na kostičky, vložíme je do vařící vody a asi 15 minut dusíme. Měkký celer scedíme a vložíme do salátové mísy. Vývar z podušeného celeru procedíme, přidáme cukr, citrónovou šťávu, malinovou šťávu, sůl, olej, dobře promícháme a takto připravenou marinádu na celer nalijeme. Marinády musí být tolik, aby celer byl potopený. Hotový salát postavíme do chladničky. Před podáváním posypeme jednotlivé porce celeru nadrobno rozsekanými ořechy.
Podáváme k pečenému a smaženému kapru, k pečenému kapru na grilu, v alobalu apod.
Pro 6 osob.