O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Vývary a polévky z kapra

Kapří soljanka čirá po moskevsku

POMĚR:

1 ¾ l čirého rybího vývaru (viz recept č. 14), sůl, 600 g kapřího masa zbaveného kostí a kůže, 12 oliv, 30 g kapar, 6 koleček citrónu a petrželka

POSTUP:

nejdříve si připravíme rybí vývar. – syrové rybí maso nakrájíme na kousky asi 50 g těžké, trochu je osolíme, vložíme do kastrolu, zalijeme ¼ l rybího vývaru a zvolna vaříme asi 12 ža 15 minut. Uvařené kousky kapra rozdělíme do šesti polévkových talířů nebo šálků, přelijeme zbylým horkým rybím vývarem, do každé porce dáme dvě vypeckované olivy, několik kapar, kolečko citrónu a povrch polévky posypeme jemně rozsekanou petrželkou.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:48:502018-11-26 01:58:38Kapří soljanka čirá po moskevsku
Vývary a polévky z kapra

Kapří polévka s nočky

POMĚR:

1 ½ l rybího vývaru (viz recept č. 13), vařené kapří mlíčí, 150 g vařeného kapřího masa, 5 lžic mléka, 10 g másla, 20 g hladké mouky, 30 g másla, 1 žloutek, sůl, trochu mletého pepře a muškátového květu a petrželka.

POSTUP:

z 10 g másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji mlékem a za stálého míchání ji do husta zavaříme a necháme vychladnout. V misce utřeme máslo do pěny, přidáme mléčnou jíšku, žloutek, sůl, koření, jemně rozsekanou petrželku, umleté kapří maso a vše dobře promícháme. Lžičkou tvoříme ze směsi malé nočky, vkládáme je do kastrolu, přelijeme vařící vodou a na velmi mírném ohni (voda se nesmí vařit) je necháme asi 5 minut stát (táhnout). Vařené mlíčí nakrájíme, dáme do vývaru a před podáváním rybí polévky vložíme do každé jednotlivé porce část připravených nočků.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:48:242018-11-26 01:58:33Kapří polévka s nočky
Vývary a polévky z kapra

Kapří polévka po holandsku

POMĚR:

1 ¼ l vody, lžíce octa nebo citrónové šťávy, 50 g cibule, 1 bobkový list, 8 zrnek pepře a nového koření, trochu tymiánu a sůl. 400 g kapřího masa, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 100 g mrkev, 1 pórek, 80 g sterilovaného zeleného hrášku, půl citrónu, sůl, trochu mletého pepře a asi 60 g vlasových nudlí

POSTUP:

DO většího kastrolu nalijeme vodu s octem, přidáme cibuli, koření, sůl a 15 minut povaříme. Pak do tohoto vývaru vložíme připravené kapří maso a vaříme je asi 16 minut, tj. doměkka. Uvařené maso vyjmeme, vykostíme a rozebereme na kousky. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem z kapra, prošleháme, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev a pórek a povaříme. K měkké zelenině přidáme hrášek, ochutíme pepřem, podle chuti osolíme a pak do polévky zavaříme nudle. Nakonec přidáme do polévky kapří maso a prohřejeme. Hotovou polévku můžeme zakapat citrónovou šťávou.

Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:47:242018-11-26 01:58:28Kapří polévka po holandsku
Vývary a polévky z kapra

Letní kapří polévka

POMĚR:

1 ½ l vody, 500 g kapřího masa, sůl, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření a 1 menší cibule. – 120 g kořenové zeleniny, 60 g másla, 20 g hladké mouky, 100 g květáku, trochu muškátového květu, 1 – 2 žloutky a asi 1 dl sladké smetany

POSTUP:

Připravené kapří maso vložíme do vařící osolené vody, přidáme koření, rozkrojenou cibuli a na mírném ohni asi 16 minut povaříme. Uvařené maso vyjmeme, vykostíme, rozebereme na kousky a vývar procedíme. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na nudličky, v rozehřátém másle ji usmažíme do růžova, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme studeným vývarem z ryby a za stálého míchání krátce povaříme. Pak přidáme na růžičky rozebraný květák, osolíme, okořeníme muškátovým květem a za občasného míchání polévku znovu 15 minut povaříme. Nyní do polévky přidáme uvařené kapří maso, dobře prohřejeme, zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně a podáváme. (Zjemněnou polévku už nevaříme, mohla by se srazit).
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:46:512018-11-26 01:58:23Letní kapří polévka
Vývary a polévky z kapra

Rybí polévka z kapřích vnitřností zadělávaná

POMĚR:

1 ¾ l vody, kapří hlava (bez žaber a očí), ocasní partie, jikry nebo mlíčí, popř. obojí, 100 g zeleniny (mrkev, celer, petržel), 30 g cibule, 20 g másla, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 5 zrnek pepře, lžíce octa. – Na jíšku: 60 g másla a 50 g hladké mouky. – Na zjemnění: 1/8 l smetany a žloutek. – Vložka: 2 žemle na kostičky nakrájené a na másle osmažené a petrželka.

POSTUP:

Rozpůlenou kapří hlavu a ocasní partii očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, ocet, pepř, bobkový list, tymián, asi 30 minut povaříme a procedíme. Maso z hlavy a ocasní partie obereme. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a za stálého míchání ji postupně podléváme procezeným rybím vývarem. Pak přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou nebo nastrouhanou a na másle podušenou zeleninu a cibuli a polévku vaříme za stálého míchání asi 20 minut. Jikry nebo mlíčí, popř. oboje, opláchneme, pokrájíme, vložíme do polévky, přidáme na menší kousky nakrájené obrané maso a ještě asi 10 minut ji povaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně, přidáme jemně nakrájenou petrželku a podáváme. Jako vložku přiložíme osmažené kostičky žemlí.
Dodatek: Máme-li pouze mlíčí, můžeme jikry nahradit krupicí opraženou na másle.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:46:102018-11-26 01:58:17Rybí polévka z kapřích vnitřností zadělávaná
Vývary a polévky z kapra

Kapří polévka s hrachem zadělávaná

POMĚR:

1 ¾ l vývaru z ryb (viz recept č. 13), 20 g cibule a 30 g celeru. – Na jíšku: 60 g másla a 50 g hladké mouky. – Kapří mlíčí a jikry, trochu soli, mletého pepře a majoránky, 200 g vařeného hrachu a petrželka. – Vložka: 2 žemle na kostičky nakrájené a na másle osmažené.

POSTUP:

V kastrole rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a celer, trochu podusíme, zasypeme moukou, osmahneme, ale jen natolik, aby mouka zůstala bílá, potom ji postupně podléváme procezeným vychladlým rybím vývarem a za stálého míchání asi 20 minut povaříme. Do takto připravené procezené základní rybí polévky přidáme oprané pokrájené mlíčí a jikry, uvařený a prolisovaný hrách, podle chuti osolíme, okořeníme pepřem a majoránkou a ještě asi 10 až 15 minut povaříme. Hotovou polévku metlou rozšleháme, dáme do ní jemně rozsekanou petrželku a podáváme s osmaženou žemlí.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:45:362018-11-26 01:58:11Kapří polévka s hrachem zadělávaná
Vývary a polévky z kapra

Kapří polévka bramborová

POMĚR:

250 g kapřího masa, 1 ½ l vody, 80 g cibule, 1 mrkev, 2 pórky, 250 g brambor, sůl, mletý pepř, 60 g másla, 40 g hladké mouky a petrželka

POSTUP:

Do hrnce nalijeme vodu, do ní vložíme kapří maso, osolíme a 15 minut povaříme. Uvařené kapří maso z vývaru vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na kousky. V kastrole rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli, očištěnou a na nudličky nakrájenou zeleninu, trochu vše podusíme, pak zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme procezeným vývarem z kapřího masa a přidáme na větší kostky nakrájené brambory. Polévku osolíme, okořeníme a vaříme tak dlouho, až brambory změknou. Pak do polévky přidáme zvlášť uvařené a na kousky nakrájené kapří maso, ještě krátce povaříme a podáváme. Jednotlivé porce polévky posypeme jemně rozsekanou petrželkou.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:45:052018-11-26 01:58:06Kapří polévka bramborová
Vývary a polévky z kapra

Jihočeská kapří polévka zadělávaná

POMĚR:

250 g kapřího masa, 2 hlavy z kapra a vnitřnosti, sůl, 1 menší cibule, 1 pór, 5 zrnek nového koření a pepře, asi 1/3 l vody. – Na jíšku: 50 g másla a 40 g hladké mouky. – 100 g kořenové zeleniny, 100 g másla, 1/8 l sladké smetany, nepatrně mletého květu nebo koření kari, 2 lžíce bílého vína a petrželka.

POSTUP:

Rozpůlené kapří hlavy (zbavené žaber a očních bulv), ploutve a vnitřnosti omyjeme a vaříme v osolené vodě s přidáním cibule, póru a koření doměkka. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji procezeným studeným rybím vývarem a asi 10 minut povaříme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na jemné nudličky, na 40 g másla ji trochu podusíme, vložíme do zahuštěného vývaru a za občasného míchání vaříme tak dlouho, až zelenina změkne. Nyní kapří maso osolíme, na zbylém másle asi 12 minut opečeme, vykostíme a nakrájíme na kousky, přidáme obrané maso z hlavy a nadrobno pokrájené vnitřnosti, vložíme vše do polévky a dobře prohřejeme. Nakonec polévku zjemníme sladkou smetanou, podle chuti přisolíme, okořeníme, ochutíme vínem a jednotlivé porce posypeme jemně rozsekanou petrželkou. Podáváme s houskou na kostičky nakrájenou a na másle osmaženou nebo na nudličky nakrájenou vaječnou omeletou.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:44:352018-11-26 01:58:01Jihočeská kapří polévka zadělávaná
Vývary a polévky z kapra

Kapří polévka s houbami

POMĚR:

250 g kapřího masa, 120 g másla, 50 g cibule, 150 g hříbků nebo žampionů, sůl, mletý pepř, trochu kmínu, petrželka, 40 g hladké mouky, asi 1 litr vody nebo rybího vývaru (viz. recept č. 13), 2 dl sladké smetany, 6 lžic bílého vína a pažitka.

POSTUP:

Rybí maso osolíme, na 70 g másla opečeme, pak vykostíme a nakrájíme na kousky. Na zbylém másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a jemně rozsekanou petrželku, k tomu přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a asi 5 minut podusíme. Podušené houby zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vodou nebo vývarem z ryb a smetanou, dobře rozšleháme a asi 10 minut povaříme. Nakonec do polévky přidáme opečené, nakrájené kapří maso, víno, podle chutí přikořeníme, necháme přejít var a podáváme. Jednotlivé porce posypeme nadrobno rozsekanou pažitkou nebo petrželkou.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:44:042018-11-26 01:57:55Kapří polévka s houbami
Vývary a polévky z kapra

Kapří polévka krémová

POMĚR:

60 g másla, 50 g hladké mouky, 1 ¼ l rybího vývaru (viz recept č. 13), ¼ l mléka, 300 g vařeného nebo dušeného kapřího masa, sůl, trochu mletého pepře, 4 lžíce bílého vína a na zjemnění 1 žloutek a 4 lžíce tekuté šlehačky.

POSTUP:

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným rybím vývarem a mlékem a za stálého míchání ji asi 20 minut povaříme. Pak přidáme na masovém strojku umleté a žíněným sítem protřené rybí maso, podle chuti osolíme, okořeníme, přichutíme bílým vínem a za stálého míchání ještě krátce povaříme. Nakonec krémovou polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně. Zjemněnou polévku nesmíme již vařit. Nepodáváme-li jí hned, udržujeme ji teplou ve vodní lázni. Jednotlivé porce polévky posypeme před podáváním jemně rozsekanou petrželkou nebo pažitkou.
Pro 4-6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:43:342018-11-26 01:57:50Kapří polévka krémová
Page 1 of 212

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Vyjet na začátek stránky