POMĚR:
1 ¾ l vody, kapří hlava (bez žaber a očí), ocasní partie, jikry nebo mlíčí, popř. obojí, 100 g zeleniny (mrkev, celer, petržel), 30 g cibule, 20 g másla, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 5 zrnek pepře, lžíce octa. – Na jíšku: 60 g másla a 50 g hladké mouky. – Na zjemnění: 1/8 l smetany a žloutek. – Vložka: 2 žemle na kostičky nakrájené a na másle osmažené a petrželka.
POSTUP:
Rozpůlenou kapří hlavu a ocasní partii očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, ocet, pepř, bobkový list, tymián, asi 30 minut povaříme a procedíme. Maso z hlavy a ocasní partie obereme. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a za stálého míchání ji postupně podléváme procezeným rybím vývarem. Pak přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou nebo nastrouhanou a na másle podušenou zeleninu a cibuli a polévku vaříme za stálého míchání asi 20 minut. Jikry nebo mlíčí, popř. oboje, opláchneme, pokrájíme, vložíme do polévky, přidáme na menší kousky nakrájené obrané maso a ještě asi 10 minut ji povaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně, přidáme jemně nakrájenou petrželku a podáváme. Jako vložku přiložíme osmažené kostičky žemlí.
Dodatek: Máme-li pouze mlíčí, můžeme jikry nahradit krupicí opraženou na másle.
Pro 6 osob.