O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému

Majonézová omáčka teplá

POMĚR:

4 žloutky, 200 g oleje, 2 lžíce vinného octa, sůl, mletý bílý nebo černý pepř, worcestrová omáčka, šťáva z 1 citrónu, lžička hladké hořčice a 1/8 l vývaru z kostí nebo vody, popř. vývaru z ryb.

POSTUP:

Do nádoby dáme čerstvé žloutky, lžíci oleje, studený vývar nebo vodu, ocet, sůl, pepř, hořčici a několik kapek worcestrové omáčky a šleháme na okraji plotny anebo ve vodní lázni tak dlouho, až směs začne houstnout. Pak postupně za stálého míchání přiléváme olej, zakapeme citrónovou šťávou a nakonec, je-li omáčka příliš hustá, přidáme ještě trochu vývaru nebo vody.
Podáváme ji k vařenému, dušenému nebo smaženému kapru.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:36:362018-11-26 01:55:03Majonézová omáčka teplá
Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému

Koprová omáčka

POMĚR:

Na jíšku 50 g másla a 40 g hladké mouky; petrželka, 10 g cibule, 20 g kopru, ½ l rybího vývaru (viz recept č. 13) nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, lžíce citrónové šťávy nebo octa, 10 g cukru, sůl a 1 dl smetany.

POSTUP:

Z másla a mouky si připravíme s jemně nakrájenou cibulí a petrželkou světlou jíšku, postupně ji podléváme za stálého míchání studeným vývarem, přidáme ocet nebo citrónovou šťávu, cukr, sůl a 20 minut povaříme. Omáčku pak procedíme, přidáme opraný a jemně rozsekaný kopr a smetanu a krátce zavaříme. Hotovou omáčku podáváme k vařenému a dušenému kapru, k rybím kroketám, rybím karbanátkům apod.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:35:422018-11-26 01:55:09Koprová omáčka
Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému

Kaparová omáčka

POMĚR:

Na jíšku 40 g hladké mouky a 50 g másla, 10 g cibule, trochu petrželky, ½ l rybího vývaru (viz recept č. 13) nebo vody, 30 g kapar a 10 g másla.

POSTUP:

Z mouky a másla si připravíme s jemně rozsekanou cibulí a petrželkou zlatožlutou jíšku, podlijeme ji studenou tekutinou a za stálého míchání 20 minut povaříme a procedíme. Kapary jemně rozsekáme, na másle podusíme, dáme do omáčky a ještě trochu povaříme. Omáčku můžeme chuťově zlepšit přidáním 1/8 l kysané smetany a trochou cukru.
Hotovou omáčku podáváme k vařenému nebo dušenému kapru, k rybím karbanátkům, polpetám apod.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:34:422018-11-26 01:55:14Kaparová omáčka
Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému

Papriková omáčka rybí

POMĚR:

¾ l rybí omáčky bílé, základní (viz recept č. 29), 50 g cibule, 20 g mleté sladké papriky, stroužek česneku, 40 g slaniny, 1/8 l vývaru z kostky masoxu nebo vývaru z ryb a sůl.

POSTUP:

Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme do kastrolu a rozpustíme. Pak k ní přidáme drobně nakrájenou cibulku, utřený česnek, necháme zpěnit a potom z ohně odstavíme. Prochladlou cibulku zaprášíme paprikou, podlijeme vývarem, postavíme na oheň a asi 5 minut povaříme. Takto upravenou paprikovou šťávu pak přimícháme do základní bílé omáčky, osolíme, krátce zavaříme a procedíme.
Hotovou omáčku podáváme k vařenému nebo dušenému kapru.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:34:122018-11-26 01:55:19Papriková omáčka rybí
Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému

Rajčatová omáčka rybí

POMĚR:

¾ litru rybí omáčky bílé, základní (viz recept č. 29), 2/10 l kečupu, tj. kořeněného protlaku z rajčata, lžička citrónové šťávy, sůl, nepatrně cukru a mletého pepře.

POSTUP:

Připravíme si rybí omáčku, základní, přidáme do ní kečup, citrónovou šťávu, osolíme, podle chuti osladíme a opepříme a krátce zavaříme. Hotovou omáčku podáváme k vařenému nebo dušenému kapru.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:33:412018-11-26 01:55:24Rajčatová omáčka rybí
Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému

Rybí omáčka bílá (základní)

POMĚR:

60 g másla, 70 g hladké mouky, 1 litr rybího vývaru (viz recept č. 13), 30 g žampionů, lžička citrónové šťávy a sůl.

POSTUP:

Připravíme si z másla a mouky světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony a citrónovou šťávu, osolíme a vaříme zvolna za stálého míchán na mírném ohni 20 až 30 minut. Hotovou omáčku ubrouskem nebo jiným sítem procedíme. Nepoužíváme-li ji ihned, mícháme ji tak dlouho, až vychladne, načež pokapeme povrch máslem, aby se na omáčce neutvořil škraloup, a v chladničce ji uschováme. Vydrží 4 dny.
Hotovou omáčku používáme k vařenému kapru anebo jako základu pro přípravu dalších rybích speciálních omáček.
Pro 6 osob. (Asi 3/4 litru omáčky).

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:33:142018-11-26 01:55:28Rybí omáčka bílá (základní)
Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému

Holandská omáčka

POMĚR:

4 čerstvé žloutky, 6 lžic vody, lžíce citrónové šťávy, lžička octa, sůl, nepatrně mletého pepře, lžička worcestrové omáčky a 100 g másla.

POSTUP:

Do hrnečku dáme žloutky dobře oddělené od bílku, vodu, citrónovou šťávu, ocet, sůl, pepř a worcestrovou omáčku, pak hrníček postavíme do nádoby s vodou, která se mírně vaří, a kvedláme nebo malou metlou šleháme tak dlouho, až směs krémovitě zhoustne. Potom hrníček z vodní lázně vyjmeme a do žloutkové směsi přimícháme rozpuštěné máslo. (Jestliže se omáčka srazí, přidáme lžíci studené vody a mícháme ve vodní lízni tak dlouho, až je zase hladká). Hotovou omáčku ihned používáme.

Obměna: Vodu můžeme nahradit vývarem z ryb, podáváme-li omáčku k rybám. Hotovou omáčku podáváme k vařenému, pečenému nebo smaženému kapru.
Pro 4-6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:32:272018-11-26 01:55:33Holandská omáčka

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Vyjet na začátek stránky