POMĚR:
60 g másla, 70 g hladké mouky, 1 litr rybího vývaru (viz recept č. 13), 30 g žampionů, lžička citrónové šťávy a sůl.
POSTUP:
Připravíme si z másla a mouky světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony a citrónovou šťávu, osolíme a vaříme zvolna za stálého míchán na mírném ohni 20 až 30 minut. Hotovou omáčku ubrouskem nebo jiným sítem procedíme. Nepoužíváme-li ji ihned, mícháme ji tak dlouho, až vychladne, načež pokapeme povrch máslem, aby se na omáčce neutvořil škraloup, a v chladničce ji uschováme. Vydrží 4 dny.
Hotovou omáčku používáme k vařenému kapru anebo jako základu pro přípravu dalších rybích speciálních omáček.
Pro 6 osob. (Asi 3/4 litru omáčky).
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!