O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Kapr ve studené kuchyni

Vánoční kapří salát

POMĚR:

400 g vařeného kapřího masa, 400 g vařené rýže (viz recept č. 151) a švédskou omáčku (viz recept č. 156).

POSTUP:

Uvařené kapří maso zbavené kůže vykostíme, rozebereme na malé kousky a dáme do salátové mísy. K tomu přidáme uvařenou rýži, promícháme, a teprve pak do salátové směsi lehce vmícháme švédskou omáčku a jednotlivé porce salátu ozdobíme rajčetem nebo sterilovanou okurkou a petrželkou.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm anebo k pohoštění jako pochoutku k vínu.
Příloha: Bílé pečivo.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 16:32:522018-11-24 16:32:52Vánoční kapří salát
Kapr ve studené kuchyni

Kapří kopečky po německu

POMĚR:

600 g pečeného kapřího masa, šťáva z poloviny citrónu, 1 ½ dl kysané smetany, 3 lžíce hladké hořčice, 2 jablka, trochu jemně rozsekané petrželky a kopru, sůl, mletý pepř nebo mletá sladká paprika a 4 listy hlávkového salátu.

POSTUP:

Upečené kapří maso zbavené kůže a kostí rozebereme na nepříliš malé kousky, pokapeme citrónovou šťávou, lehce promícháme, naplníme postupně do naběračky, trochu stlačíme, a to proto, aby se kapří maso při vyklápění nerozpadlo. Rybí kopečky vyklápíme na oprané listy hlávkového salátu. Nyní nalijeme do misky smetanu, přidáme hořčici, nastrouhaná jablka, bylinky a koření, dobře promícháme a touto pikantní marinádou rybí hromádky na hlávkových listech přelijeme. Jednotlivé porce ozdobíme na dílky nakrájenými rajčaty a petrželkou.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Slané rohlíky.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 16:31:462018-11-24 16:31:46Kapří kopečky po německu
Kapr ve studené kuchyni

Kapr po židovsku

Poměr:

6 porcí kapra, sůl, mletý pepř, kapří mlíčí, 60 g oleje, 250 g cibule, 4 stroužky česneku, trochu tymiánu, 2 bobové listy, ¼ l bílého přírodního vína, ¼ l vody, 100 g rozinek a lžíce sekané petrželky.

Postup:

Opláchnuté porce kapra osušíme, osolíme a opepříme. Ve větším kastrole zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozsekaný česnek, tymián, bobkový list, na to dáme kapra, zalijeme vínem a vodou a zakryté pokličkou dusíme na mírném ohni asi 25 minut. Několik minut před dodušením kapra přidáme mlíčí. Pak porce kapra a mlíčí opatrně vyjmeme, kapra vykostíme a obojí urovnáme do skleněné mísy. Vývar procedíme, cibuli z vývaru protřeme sítem, přidáme ji do procezeného vývaru a tento částečně vydusíme. Kapra ve skleněné míse posypeme ve vodě povařenými rozinkami, přelijeme připraveným vývarem, posypeme jemně rozsekanou petrželkou a postavíme na dvě hodiny do chladničky.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb nebo slané rohlíky.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 16:31:062018-11-24 16:31:06Kapr po židovsku
Kapr ve studené kuchyni

Kapr marinovaný po zahradnicku

Poměr:

6 porcí šupinatého kapra, 1 ½ l vody, sůl, 250 g zeleniny (mrkev, petržel, celer), 60 g cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián (koření svážeme do plátěného hadříku). – 250 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156), 5 lžic vývaru z uvařeného kapra a na zdobení sterilovaná paprika (kapie), hlávkový salát a citrón.

Postup:

Do většího kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření a tuto směs necháme asi 25 minut povařit. – Porce kapra opláchneme, osolíme, vložíme do mírně vařící vody se zeleninou, necháme přejít var, pak kastrol stáhneme na okraj plotny a mírným varem vaříme kapra celkem asi 18 minut. Uvařené porce kapra necháme ve vývaru vychladnout. Pak porce kapra vyndáme a odstraníme z nich opatrně kosti. Z vývaru vyjmeme koření, zeleninu scedíme a okapanou rozprostřeme na podlouhlou mísu. Na zeleninu narovnáme porce kapra, které pak přelijeme okořeněnou majonézou, rozředěnou pěti lžícemi rybího vývaru. Povrch politý porcí kapra posypeme jemně rozsekanou paprikou. Okraje rybí mísy ozdobíme rozpůlenými kolečky citrónu a hlávkovým salátem.
Podáváme jako předkrm nebo jako večeři.
Příloha: Bílé pečivo a bílé víno.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 16:30:192018-11-24 16:30:19Kapr marinovaný po zahradnicku
Kapr ve studené kuchyni

Kapr marinovaný po třeboňsku

Poměr:

6 porcí kapra, sůl, 60 g oleje a 30 g kaparů. – Na marinádu: ¼ l octa, ½ l rybího vývaru nebo vody, 100 g cibule nakrájené na kolečka, kousek citrónové kůry, 10 zrnek pepře, 8 zrnek nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy a sůl.

Postup:

Porce kapra zbaveného šupin omyjeme, osušíme, osolíme a upečeme na rozehřátém oleji dorůžova. To trvá asi 10 až 12 minut. Upečené necháme kapat na sítě.
Do hrnce nalijeme ocet, rybí vývar zhotovený z odkrojků ryb nebo vodu, přidáme cibuli, citrónovou kůru, koření a sůl, 20 minut povaříme a necháme vychladnout. Upečené vychladlé porce kapra narovnáme do kameninové nádoby, posypeme je rozsekanými kaparami, zalijeme připravenou marinádou, zakryjeme a postavíme přes noc do chladu.
Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 16:29:262018-11-24 16:29:26Kapr marinovaný po třeboňsku
Kapr ve studené kuchyni

Kapr marinovaný s banánem

Poměr:

6 porcí vařeného kapra (viz recept č. 36). – Na marinádu: 200 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156), lžíce nastrouhaného křenu, 1 křehké oloupané a nastrouhané jablko, 1 sítem protřený banán, 1 menší nastrouhaná sladkokyselá okurka, lžička jemně rozsekaných kaparů, lžička cukru, lžíce citrónové šťávy a asi 2 lžíce rybího vývaru z vařeného kapra, anebo bílého vína.

Postup:

Z uvařených vychladlých porcí kapra opatrně odstraníme kosti a kůži a narovnáme je vedle sebe do hlubší mísy. Uvedené přísady na marinádu dáme postupně do misky a vařečkou dobře promícháme. Hotovou marinádu nalijeme na kapra ve skleněné míse a postavíme asi na hodinu do chladničky.
Podáváme jako předkrm při slavnostnější příležitosti s bílým pečivem a bílým vínem.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 16:28:202018-11-24 16:28:20Kapr marinovaný s banánem
Kapr ve studené kuchyni

Kapr marinovaný po italsku

Poměr:

6 porcí uvařeného kapra (viz recept č. 36). – 600 g bramborového salátu (viz recept č. 169), 200 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156), 5 lžic kečupu, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 tvrdší rajčata a petrželka.

Postup:

Z uvařených vychladlých porcí kapra opatrně odstraníme kosti. Na podlouhlou rybí mísu upravíme podstavec (podložku) z bramborového salátu, asi 3 cm vysoký, na něj rozložíme porce kapra a polijeme je okořeněnou majonézou, promíchanou s kečupem. Polité porce kapra posypeme prolisovanými žloutky a okraj salátového podstavce jemně rozsekanými bílky. Ze stran do salátového podstavce zastrkáme ve stejné vzdálenosti od sebe čtvrtky rajčat a přiložíme k nim snítky petrželky.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.
Příloha: Slané rohlíky.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 16:27:212018-11-24 16:27:21Kapr marinovaný po italsku
Kapr ve studené kuchyni

Kapr marinovaný po orientálsku

Poměr:

6 porcí vařeného nebo pečeného kapra, 3 tvrdší rajčata, 2 sterilované červené papriky (kapie), 2 kyselé okurky, 100 g cibule, 3/16 l octa, 1/8 l vody, 1/16 l oleje, trochu soli a mletého pepře, lžička hladké hořčice a lžička worcestrové omáčky.

Postup:

Oloupanou cibuli, rajčata a kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka a dáme do mísy. K tomu přidáme na obroučky nakrájenou papriku, trochu vše osolíme a promícháme. Z uvařených nebo upečených porcí kapra opatrně odstraníme kosti, porce narovnáme do hlubší skleněné mísy a posypeme je připravenou zeleninovou směsí.
Do hrnečku dáme hořčici, worcestrovou omáčku, sůl, pepř, ocet, vodu a olej, dobře rozkvedláme a nalijeme na připraveného kapra. Takto upraveného kapra postavíme na kratší dobu do chladu.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 16:26:222018-11-24 16:26:22Kapr marinovaný po orientálsku
Kapr ve studené kuchyni

Kapr marinovaný po hambursku

Poměr:

6 porcí vykostěného kapra, sůl, 3 bílky, hladká mouka a 80 g sádla nebo oleje. – Na marinádu: ½ l vody, 60 g mrkve, 60 g celeru, 60 g kořenové petržele, sůl, 8 zrnek nového koření a pepře, 1 bobkový list, 100 g cibule, půlka citrónu, ¼ l octa, 1/8 l červeného nebo bílého přírodního vína a 6 lžic oleje.

Postup:

Opláchnuté porce kapra osušíme, osolíme, obalíme v mouce a necháme asi 1 hodinu zaschnout. Potom kapra obalíme v rozšlehaných bílcích a znovu v mouce, v rozehřátém tuku do zlatova upečeme, přendáme na síto a necháme vychladnout. Pak narovnáme vychladlého pečeného kapra do kameninové nádoby, zalijeme marinádou a postavíme nejméně na 10 hodin do chladu odležet.
Příprava marinády: kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na tenké plátky, vložíme do vařící osolené vody, přidáme koření a vaříme do poloměkka. Pak k tomu dáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený citrón, ocet a víno, ještě krátce povaříme a necháme vychladnout. Do vychladlé marinády pak přimícháme olej. Takto upravenou a dokonale vychladlou marinádu použijeme k marinování kapra.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb nebo rohlík.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 16:25:372018-11-24 16:25:37Kapr marinovaný po hambursku
Kapr ve studené kuchyni

Kapr marinovaný pro labužníky

Poměr:

2 menší půlky čerstvého nebo zmrazeného kapra (asi 1 kg), voda, sůl, bobkový list, 6 zrnek nového koření, 10 zrnek pepře, kousek citrónové kůry, 1 malá cibule a šťáva z jednoho citrónu. – 200 g cibule, lžíce jemně nasekané petrželky, 2 lžíce jemně nasekané pažitky, 2 červené sterilované papriky (kapie), 2 zelené čerstvé nebo zmrazené papriky, 3 feferonky, šťáva ze 2 pomerančů, 5 lžic bílého vína, asi 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje, sůl a trochu mletého pepře.

Postup:

O většího kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, citrónovou kůru, rozčtvrcenou cibuli a 10 minut povaříme. Pak do vařícího vývaru vložíme půlky kapra v polovině překrojené, osolené a vaříme mírným varem asi 15 minut. Uvařené a ve vývaru vychladlé porce kapra vyjmeme, kůži odstraníme, maso vykostíme, nakrájíme na větší kousky, dáme do misky, zalijeme citrónovou šťávou a necháme v chladu asi 2 hodiny marinovat.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, vložíme je do vařícího vývaru, v němž jsem vařili kapra, asi 2 minuty je povaříme, pak scedíme a necháme vychladnout. Potom cibuli dáme do salátové mísy, přidáme jemně sekanou petrželkou a pažitku, na kostičky nakrájené papriky, nadrobno rozsekané feferonky, k tomu přilijeme pomerančovou šťávu, víno, ocet, olej, osolíme, opepříme a důkladně zamícháme. Nakonec ke směsi přidáme připravené kousky marinovaného kapra a vařečkou lehce vše promícháme. (Vývar z uvařeného kapra použijeme k přípravě rybí polévky nebo rybího rosolu).
Hotový pokrm, který je výborné chuti a bohatý na vitamín C, upravíme do hlubších skleněných kompotových misek a povrch jednotlivých porcí můžeme posypat nadrobno rozsekaným vejcem.
Podáváme jako předkrm nebo jako pohoštění k slavnostnější příležitosti.
Příloha: Slané rohlíky nebo tyčinky z lístkového těsta.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 16:24:402018-11-24 16:24:40Kapr marinovaný pro labužníky
Page 1 of 3123

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Vyjet na začátek stránky