Kapr obecný je naší nejznámější rybou. Podle ošupení lze kapry zhruba rozdělit na 3 skupiny: šupinaté, kteří mají celé tělo pokryto pravidelně umístěnými šupinami, lysce, kteří mají nestejnoměrně velké šupiny nepravidelně rozptýlené po celém těle, a hladké, kteří jsou skoro úplně bez šupin, nebo se šupinami, které tvoří řádek na hřbetě, příp. mají jednotlivé šupiny po stranách těla a na ocasní partii. Také tvar a zbarvení jsou různé a jsou podmíněny plemennou příslušností a prostředím, ve kterém je kapr odchován. Nejchutnější maso mají kapři o hmotnosti 2 kg, nejvýše 3 kg. Tito lehcí tržní kapři mají však méně vyvinuté, obvykle jen naznačené pohlavní žlázy, tj. mlíčí nebo jikry, které jsou zvlášť vhodné k přípravě husté rybí polévky. Těžší a přes 3 roky staří kapři mají již pohlavní žlázy značně hmotné, zvláště u jikrnaček. Největší podíl této chutné suroviny získáme z kaprů přes 5 let starých, vyřazených ze souboru chovných ryb. Přečíst recept
Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz | Všechna práva vyhrazena.
Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek