O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Žampionová rýže

POMĚR:

600 g vařené nebo dušené rýže (viz předchozí předpisy), 150 g žampionů a 40 g másla.

POSTUP:

Do hotové vařené nebo dušené rýže vmícháme očištěné, na plátky nakrájené a na másle podušené žampióny.
Podáváme jako přílohu k dušenému kapru.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:10:432018-11-27 04:25:43Žampionová rýže
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Majonéza základní

POMĚR:

2 žloutky, asi 250 až 300 g oleje, šťáva z poloviny citrónu nebo 2 lžíce octa a sůl.

POSTUP:

Do čistě vytřené porcelánové mísy pokud možno se zaokrouhleným dnem (tak, jak je tomu u kotlíku) vložíme čerstvé žloutky dokonale zbavené bílku, trochu je posolíme a drátěnou metlou rozetřeme. Ze začátku stále jen opatrně přikapáváme olej; když hmota začíná houstnout, přiléváme olej v tenkém praménku, a to za stálého tření metlou tak dlouho, až směs zhoustne, tj. až se hustá hmota zachytí kolem metly a utvoří jakýsi knedlík. Tuto hmotu teprve rozředíme citrónovou šťávou nebo octem a opět za stálého míchání přiléváme tenkým praménkem olej tak dlouho, až hmota podruhé zhoustne tak; že zůstane nabalená na metle. Tím jsme zhotovili majonézu základní, která slouží především k přípravě majonéz různě kořeněných a k přípravě studených omáček. Asi 350 g majonézy.
DŮLEŽITÉ: Majonézu základní lze také obdržet v potravinářských obchodech. Tato průmyslově vyráběná majonéza je však poměrně dost slaná, proto při jejím ochucování sůl vynecháme. Rovněž tak vynecháme sůl, připravujeme-li z ní marinády. – Nastavením majonézy jogurtem (na 150 g majonézy bereme 2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu) snížíme množství tuku a navíc zvýšíme její biologickou hodnotu.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:10:152018-11-27 04:25:47Majonéza základní
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Majonéza okořeněná

POMĚR:

350 g majonézy základní, 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, lžička hladké hořčice, lžička moučkového cukru, trochu mletého pepře, trochu soli a lžička worcestrové omáčky.

POSTUP:

Základní majonézu (viz recept č. 155) dáme do porcelánové misky, ostatní přísady v uvedeném poměru postupně přimícháme a nakonec okořeněnou majonézu dobře promícháme metlou. Okořeněnou majonézu podáváme jako přílohu ke kapru vařenému, pečenému, smaženému a grilovanému. Dále ji používáme k přípravě rozmanitých salátů.
Pro 5 – 7 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:09:442018-11-27 04:25:51Majonéza okořeněná
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Majonéza se smetanou (smetanová)

POMĚR:

300 g okořeněné majonézy (viz recept č. 156), 2 vrchovaté lžíce šlehané smetany, trochu citrónové šťávy a lžička cukru.

POSTUP:

Majonézu dáme do porcelánové misky, přidáme cukr, citrónovou šťávu a vařečkou lehce přimícháme šlehanou smetanu. Majonézu ihned upotřebíme k přípravě speciálních majonéz a jemnějších druhů salátů nebo jako přílohu ke kapru vařenému a smaženému.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:09:132018-11-27 04:25:57Majonéza se smetanou (smetanová)
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Hořčicová omáčka

POMĚR:

200 g majonézy základní (viz recept č. 155), asi 2 lžíce hladké hořčice, lžíce octa nebo citrónové šťávy, trochu cukru, soli a mletého pepře.

POSTUP:

Do misky dáme majonézu, vše ostatní postupně přidáme a vařečkou dobře promícháme. Je-li omáčka příliš hustá, rozředíme ji trochou mléka nebo vodou.
Podáváme ji k vařenému nebo grilovanému kapru, dále pak ke kapru rosolovanému, anebo ke kapří huspenině.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:08:442018-11-27 04:26:01Hořčicová omáčka
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Remuládová omáčka

POMĚR:

200 g majonézy základní (viz recept č. 155), šťáva z jednoho citrónu, půl lžičky jemně rozsekaných kaparů, 2 lžičky nastrouhaných kyselých okurek, lžička hladké hořčice, trochu soli, mletého pepře a cukru a 10 g kaviáru.

POSTUP:

Jablko oloupeme, rozpůlíme a jádřince vykrojíme. Nakrájíme je na menší dílky, dáme do kastrolu, zalijeme vínem a doměkka udusíme. Vychladlé podušené jablko protřeme sítem. Do porcelánové misky dáme majonézu a za stálého míchání přidáváme prolisované jablko, koření, ocet, nastrouhaný křen a nakonec lehce přimícháme smetanu.
Podáváme ji k vařenému a smaženému kapru.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:08:142018-11-27 04:26:06Remuládová omáčka
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Švédská omáčka

POMĚR:

200 g majonézy základní (viz recept č. 155), 1 jablko, 2 lžíce bílého vína, 2 vrchovaté lžíce šlehané smetany, 2 lžičky nastrouhaného křenu, lžíce octa, lžička cukru, trochu soli, mletého pepře a lžička worcestrové omáčky.

POSTUP:

DO misky dáme majonézu, všechno ostatní postupně přidáváme a vařečkou dobře promícháme.
Podáváme ji ke kapru vařenému, pečenému, smaženému, grilovanému, ke kapří huspenině, ke kapřímu rosolovanému chlebíčku a ke kapru zalitému do rosolu.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:07:402018-11-27 04:26:12Švédská omáčka
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Tatarská omáčka

POMĚR:

200 g majonézy základní (viz recept č. 155), 2 lžíce octa, lžička hladké hořčice, trochu mletého pepře a soli, lžička worcestrové omáčky a 2 lžičky kořenité směsi, připravené z kapar, kyselé okurky, cibule, zelené petrželky a sardele nebo sardelové pasty. Ze všech uvedených druhů přísad vezmeme asi po 5 g a vše buď jemně rozsekáme, nebo nastrouháme. Nakonec do kořenité směsi přimícháme nepatrné množství nastrouhané citrónové kůry.

POSTUP:

Nastrouhaný křen dáme do misky, zalijeme vývarem a octem, osladíme, osolíme, lehce promícháme a postavíme do chladu.
Podáváme k vařenému a dušenému kapru.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:07:042018-11-27 04:26:16Tatarská omáčka
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Octový křen

POMĚR:

40 g čerstvě nastrouhaného křenu, 1/8 l hovězího vývaru, asi 1 dl octa, lžička cukru a trochu soli.

POSTUP:

červenou řepu a oloupaná jablka jemně nastrouháme, dáme do misky, přidáme nastrouhaný křen, ocet, sůl, cukr a vše dobře promícháme.
Podáváme k vařenému a ke grilovanému kapru.
Pro 6 sob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:06:312018-11-27 04:26:21Octový křen
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Červený křen

POMĚR:

150 g uvařené červené řepy, 150 g jablek, 50 nastrouhaného křenu, asi 1 dl octa, zcela málo rozdrceného fenyklu a 1 – 2 lžičky cukru.

POSTUP:

Do misky nalijeme smetanu, přidáme vše ostatní a lehce promícháme.
Podáváme ke kapru vařenému, dušenému a pečenému v alobalu.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:05:582018-11-27 04:26:26Červený křen
Page 2 of 212

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Vyjet na začátek stránky