O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Pokrmy z kapra

Kapr vařený po staročesku

POMĚR:

6 porcí kapra po 150 g, ½ l černého piva, ¼ l červeného vína, ¼ l vody, 1 větší cibule, 2 hřebíčky, kousek citrónové kůry a sůl. – 50 g másla, 50 g cibule, 2 lžičky sardelové pasty, 40 g hladké mouky, lžíce kapar a šťáva z poloviny citrónu.

POSTUP:

Očištěné porce kapra osolíme. Do kastrolu nalijeme pivo, víno a vodu, přidáme oloupanou cibuli vcelku, do které jsme zapíchli dva hřebíčky, citrónovou kůru, sůl a asi 101 minut vaříme. Do tohoto základu vložíme připravené porce kapra a vaříme je mírným varem 16-18 minut. Nyní na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme k ní sardelovou pastu, promícháme, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme procezeným vychladlým vývarem z kapra, přidáme jemně rozsekané kapary, citrónovou šťávu, podle chuti přisolíme a za občasného míchání omáčku asi 15 až 20 minut povaříme. Uvařené porce kapra upravíme na mísu a připravenou omáčkou je přelijeme. Okraj mísy ozdobíme citrónem a petrželkou.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory nebo máslové noky.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:41:562018-11-24 18:41:56Kapr vařený po staročesku
Pokrmy z kapra

Kapr vařený v okurkové omáčce

POMĚR:

500 g vykostěného kapřího masa, 30 g másla, 20 g hladké mouky, asi 3 dl smetany, sůl, šťáva z poloviny citrónu, 1 středně velká salátová okurka, trochu mletého pepře nebo papriky a kopr nebo petrželka.

POSTUP:

V kastrolu připravíme z másla a mouky světlou jíšku, postupně ji podléváme studenou smetanou a za stálého míchání povaříme v hladkou omáčku. Kapra nakrájíme na 4 porce, osolíme je, pokapeme citrónovou šťávou, vložíme do smetanové omáčky, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, přisolíme, okořeníme pepřem nebo paprikou a na mírném ohni vaříme asi 16 až 18 minut, tj. doměkka. Uvařeného kapra upravíme na talíře, omáčkou přelijeme a jednotlivé porce posypeme buď jemně rozsekaným koprem, nebo petrželkou.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:41:282018-11-24 18:41:28Kapr vařený v okurkové omáčce
Pokrmy z kapra

Kapr vařený po polsku

POMĚR:

6 porcí kapra po 150 g, sůl a ¾ l rybího vývaru (viz recept č. 13). – 50 g másla, asi 30 g hladké mouky, lžíce rajčatového protlaku, lžička sladké papriky a 2 cibule.

POSTUP:

připravené porce kapra osolíme, vložíme je do procezeného rybího vývaru a mírným varem asi 16 minut vaříme. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku, postupně ji podléváme asi 4 dl studeného rybího vývaru, přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání asi 15 minut povaříme. Pak do omáčky přidáme papriku, drobně nakrájenou cibuli a znovu povaříme. Uvařené porce kapra rybí lopatkou z vývaru vyjmeme, podle možností vykostíme, urovnáme na mísu hřbetem vzhůru a připravenou procezenou horkou omáčkou přelijeme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:41:012018-11-24 18:41:01Kapr vařený po polsku
Pokrmy z kapra

Kapr vařený po anglicku

POMĚR:

4 porce šupinatého kapra po 150 g, sůl, mletý pepř, trochu muškátového květu, 1 cibule, půl lžičky usekané petrželky a pažitky, kousek křenu, 1 bobkový list, 5 zrnek pepře, 1 hřebíček, ½ l vody a ½ l přírodního bílého vína. – na jíšku: 30 g másla a 20 g hladké mouky. – Na zjemnění 1 dl smetany a 1 žloutek.

POSTUP:

Očištěné porce kapra osolíme, opepříme a posypeme tlučeným muškátovým květem. Do kastrolu nalijeme vodu a bílé víno, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, petrželku a pažitku, křen, koření a sůl a 15 minut vaříme. Teprve potom vložíme do vývaru připravené porce kapra a pomalým varem vaříme asi 16 až 18 minut. Uvařené porce kapra opatrně vyjmeme rybí lopatkou, urovnáme na mísu a postavíme a teplo. Vývar z kapra procedíme. Másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji prochladlým procezeným vývarem z kapra (asi ¼ l), za občasného míchání asi 15 až 20 minut povaříme, zjemníme žloutkem ve smetaně a kapra upraveného na míse přelijeme horkou omáčkou. – (Ze zbylého vývaru připravíme polévku).
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory sypané jemně rozsekanou petrželkou.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:40:322018-11-24 18:40:32Kapr vařený po anglicku
Pokrmy z kapra

Kapr vařený po milánsku

POMĚR:

6 porcí vařeného kapra (viz recept č. 36), asi ½ l rajčatové omáčky rybí (viz recept č. 30) a 6 vajec uvařených natvrdo.

POSTUP:

Uvařené porce kapra ryb lopatkou z vývaru vyjmeme, dáme na mísu, přelijeme horkou rajčatovou omáčkou a povrch jednotlivých porcí ozdobíme na kolečka nakrájeným vejcem.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: vařené brambory nebo makaróny.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:40:032018-11-24 18:40:03Kapr vařený po milánsku
Pokrmy z kapra

Kapr dušený s houbami po rožmbersku

POMĚR:

4 porce kapra po 150 g, 1 citrón, sůl, hladká mouka, 60 g cibule, 80 g másla, 2 dl rybího vývaru (viz recept č. 13), 2 dl přírodního bílého vína, 150 g hříbků nebo žampionů, 1/8 l tekuté šlehačky, trochu kopru a lžička cukru.

POSTUP:

Připravené kapří porce na vrchní straně několikrát ostrým nožem nařízneme a do zářezů zasuneme dílky citrónu. (Citrón podélně rozkrojíme na 8 až 12 dílků). Pak porce kapra osolíme a poprášíme moukou. V kastrole na rozehřátém másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, na ni vložíme připravené porce kapra a za občasného podlévání vývarem nebo vínem dusíme doměkka. Potom porce kapra přendáme do jiného kastrolu, zakryjeme pokličkou a postavíme na teplé místo. Šťávu z udušeného kapra procedíme, vložíme do ní na plátky nakrájené houby, udusíme je doměkka, přilijeme smetanu, v níž jsme rozkvedlali lžičku hladké mouky, přidáme trochu rozsekaného kopru a citrónové šťávy, osolíme, nepatrně přisladíme a krátce povaříme. Nyní porce kapra urovnáme na mísu, připravenou omáčkou přelijeme a podáváme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory nebo máslové noky.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:39:352018-11-24 18:39:35Kapr dušený s houbami po rožmbersku
Pokrmy z kapra

Kapr dušený po řecku

POMĚR:

4 porce kapra po 150 g, 50 g slaniny, sůl, mletý pepř, 1/8 l husté kysané smetany a 50 g másla.

POSTUP:

z očištěných porcí kapra odstraníme páteřní kost a pak je protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou. Osolíme, opepříme, vložíme do máslem vymazané ohnivzdorné misky, zalijeme rozkvedlanou smetanou a dusíme zvolna v troubě doměkka.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory.
Pro 4 osoby.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:39:002018-11-24 18:39:00Kapr dušený po řecku
Pokrmy z kapra

Kapr dušený s kaparovou omáčkou

POMĚR:

6 porcí kapra, sůl, lžíce citrónové šťávy, bobkový list, 8 zrnek pepře, trochu tymiánu (koření svážeme do plátěného hadříku), 2 dl rybího vývaru nebo bílého vína a ½ l kaparové omáčky (viz recept č. 32).

POSTUP:

Připravené porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, dáme do kastrolu, podlijeme vývarem nebo vínem, přidáme koření a na mírném ohni zakryté pokličkou dusíme asi 15 minut. Pak hadříček s kořením vyjmeme, ke šťávě přilijeme kaparovou omáčku a kapra v ní asi 55 minut podusíme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: vařené brambory nebo dušená rýže.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:38:342018-11-24 18:38:34Kapr dušený s kaparovou omáčkou
Pokrmy z kapra

Kapr dušený na slanině po maďarsku

POMĚR:

6 porcí kapra po 150 g, vývar z ryb nebo z kostky masoxu, 120 g slaniny, 40 g nastrouhané cibule, sůl a 20 g mleté sladké papriky.

POSTUP:

Připravené porce kapra osolíme a v menším množství vývaru asi 12 minut podusíme. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nastrouhanou cibuli, trochu ji osmahneme, zaprášíme paprikou, podlijeme 2 dl vývaru z podušeného kapra a krátce povaříme. Do takto připravené přírodní omáčky vložíme podušeného kapra a asi 5 minut ještě podusíme. Hotového kapra upravíme na mísu, přelijeme omáčkou a posypeme jemně rozsekanou petrželkou.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: vařené brambory nebo bramborová kaše a salát ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:38:072018-11-24 18:38:07Kapr dušený na slanině po maďarsku
Pokrmy z kapra

Kapr dušený na feferonkách

POMĚR:

6 porcí kapra, sůl, 6 stroužků česneku, 4 pálivé papričky – feferonky, 80 g másla a 2 dl přírodního bílého vína nebo rybího vývaru.

POSTUP:

Připravené porce kapra potřeme česnekem utřeným se solí a posypeme nadrobno nakrájenými feferonkami. V kastrole rozehřejeme máslo, do něho vložíme porce kapra kůží dolů a asi 8 minut opékáme. Pak porce kapra obrátíme, podlijeme vínem nebo vývarem a takryté pokličkou doměkka udusíme.
Podáváme s procezenou přírodní šťávou.
Příloha: Vařené nebo opékané brambory.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:37:432018-11-24 18:37:43Kapr dušený na feferonkách
Page 3 of 8‹12345›»

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Vyjet na začátek stránky