O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Pokrmy z kapra

Kapr smažený

POMĚR:

6 porcí šupinatého kapra po 150 g, zbaveného páteřních kostí, sůl, mléko, 60 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky a 200 g tuku na smažení

Tento způsob úpravy kapra je u nás doposud nejoblíbenější. Upravuje se však stále stejně, přestože i při této tepelné úpravě kapra je možno docílit spousty chuťových obměn.
Smažený kapr zvlášť dobře chutná, když jej před tepelnou úpravou vložíme asi na ½ hodiny do osoleného mléka. Kromě solení můžeme také kapra před obalením a smažením buď opepřit nebo opaprikovat, popřípadě slabě potřít sardelovou pastou, nebo posypat jemně rozsekanou petrželkou, pažitkou pod. Pak kapra obalíme. I zde je několik způsobů. Nejznámější je obal z mouky, vajec a strouhanky, a obal z těstíčka.
Kapra smažíme nejlépe na 100% tuku nebo na oleji, anebo na oleji s příměsí másla nebo sádla. V cizině se také kapr smaží na husím sádle a považuje se takto vysmažený za velkou pochoutku. – Při smažení tukem nešetříme. Nejlépe a nejrychleji se obalené porce smaží, když jsou do poloviny potopeny v tuku. Vezmeme-li na smažení máslo tuku, snadno se přepaluje a vysmažená ryba je pak tíže stravitelná.
Smažíme v rozehřátém tuku na prudším ohni rychle a opatrně. Aby se porce kapra stejnoměrně a lépe smažily, je nutno z nich odstranit páteřní kost i s přirostlými většími kostmi. Porce jsou pak plošší a tuku na smažení je zapotřebí méně. Kapra při smažení nikdy nezakrýváme pokličkou, neboť obal, který má být po usmažení křupavý, nežádoucně páchne.
Smaženého kapra můžeme podávat teplého i studeného.

POSTUP:

Porce kapra vložíme asi na půl hodiny do osoleného mléka. Potom je osušíme, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a v rozehřátém tuku po obou stranách do červena vysmažíme. To trvá asi 12 minut. Usmaženého kapra upravíme na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem, na dílky nakrájeným citrónem nebo rajčetem apod.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Chléb, brambory ve všech úpravách, teplá holandská nebo majonézová omáčka, studená tatarská omáčka, dále to může být bramborový salát obyčejný, francouzský salát s majonézou, zeleninový salát nebo kompot apod.
Pro 6 osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
Značky: hladká mouka, kapr, mléko, strouhanka, sůl, tuk, vejce
Sdílejte recept mezi své přátele
  • Sdílet na Facebook
  • Sdílet na Twitter
  • Sdílet na Google+
  • Sdílet na Linkedin
  • Sdílet na Tumblr
  • Share by Mail
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:48:072018-11-24 18:48:07Kapr smažený
Mohlo by se vám líbit
Kapr marinovaný po italsku
Kapr vařený po polsku
Kapr pečený
Kapr pečený na sardeli se zeleninou
Tatarská omáčka
Kapří polévka krémová
0 komentářů

Přidejte komentář

Chcete se připojit do diskuse?
Neváhejte a pište!

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Kapr vařený na modro s ořechovými brambůrky Kapr smažený podle Petra Voka
Vyjet na začátek stránky