O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Pokrmy z kapra

Kapr vařený namodro s máslem nebo omáčkou

POMĚR:

1 ½ kg hladkého kapra nebo kapra lysce, 1 ½ l vody, sůl, 5 lžic octa, 200 g zeleniny (mrkev, petržel, celer), 50 g cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián. (koření, které vkládáme současně se zeleninou do vody, dáme do čistého plátěného hadříku, který ovážeme motouzem) – 100 g másla, hlávkový salát nebo petrželka a citrón.

POSTUP:

Kapra určeného k zmodrání musíme opatrně vykuchat na mokrém prkénku a vystříhat se zbytečných dotyků, abychom hlen, kterým je ryba pokryta, nesetřeli, neboť hlavně hlen je příčinou zmodrání ryby. Při kuchání držíme kapra za žábry. Kůži kapra připraveného k vaření polijeme před vložením do horké vody nebo vývaru trochou vařícího octa. Ocet zmodrání uspíší.
Do většího kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření a tuto směs necháme asi 20 až 25 minut povařit. Zatím vezmeme hladkého kapra nebo kapra lysce, vykucháme ho, hlavu a ocasní partii odkrojíme, kapra podél rozpůlíme a půlky nakrájíme na 6 porcí. Porce kapra opláchneme, osolíme, kůži přelijeme vařícím octem a pak porce kapra vložíme do mírně vařící zeleninové vody. Necháme přejít var, pak kastrol stáhneme na okraj plotny a mírným varem vaříme celkem asi 16 až 18 minut. Potom uvařené porce kapra opatrně rybí lopatkou vyjmeme, urovnáme na mísu zmodralým hřbetem vzhůru a přelijeme horkým máslem. Zeleninu scedíme, svazeček koření odstraníme a dobře odkapanou zeleninu rozložíme kolem upraveného kapra na míse. Ozdobíme hlávkovým salátem nebo petrželkou a na kolečka nakrájeným citrónem.

DŮLEŽITÉ:

Uvařené porce kapra z vývaru vyjmeme až před samým podáváním, neboť jinak by kapr předčasně z vývaru vlivem vzduchu na povrchu zčernal a veškerá dřívější opatrnost by přišla nazmar.

OBMĚNY:

k porcím kapra vařeným na modro můžeme také podávat zvlášť v omáčníku buď holandskou omáčku (viz recept č. 28) nebo teplou majonézovou omáčku (viz recept č. 34), popř. studenou omáčku tatarskou (v tom případě je nepřeléváme horkým máslem). Ke kapru vařenému na modro je také dobrý jablečný křen; jíme ho pak s chlebem nebo slanými rohlíky.
Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod, popř. jako samostatný pokrm.
Příloha: vařené brambory, sypané drobně nakrájenou petrželkou.
Pro osob.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
Značky: bobkový list, celer, cibule, citrón, hlávkový salát, kapr, máslo, mrkev, nové koření, ocet, pepř, petr, petržel, sůl, tymián
Sdílejte recept mezi své přátele
  • Sdílet na Facebook
  • Sdílet na Twitter
  • Sdílet na Google+
  • Sdílet na Linkedin
  • Sdílet na Tumblr
  • Share by Mail
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 18:46:352018-11-24 18:46:35Kapr vařený namodro s máslem nebo omáčkou
Mohlo by se vám líbit
Kaparová omáčka
Rybí polévka z kapřích vnitřností zadělávaná
Kapr dušený na paprice
Papriková omáčka rybí
Kapr pečený po valticku
Kapr pečený po mlynářsku
0 komentářů

Přidejte komentář

Chcete se připojit do diskuse?
Neváhejte a pište!

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Kapr vařený s holandskou omáčkou Kapr vařený na modro s ořechovými brambůrky
Vyjet na začátek stránky