POMĚR:
400 g polohrubé nebo hrubé mouky, 80 a 20 g másla, sůl, 2 vejce, asi 3/8 l mléka a půl lžičky prášku do pečiva.
POSTUP:
V misce utřeme do pěny 80 g másla se solí a vejci, pak přisypeme po částech mouku promíchanou s práškem do pečiva a přelijeme mléko, a těsto propracováváme tak dlouho, až se odděluje od vařečky hotové těsto, které má mít měkčí konsistenci, zakryjeme ubrouskem a necháme je asi 20 minut odpočinout. Potom menší lžící, namočenou v horké vodě, vykrajujeme z těsta noky, povrch uhladíme o stěnu misky a pak je vkládáme do vařící osolené vody a asi 8 až 10 minut povaříme. Uvařené noky vyjmeme, přelijeme horkou vodou a dobře okapané promastíme horkým máslem.
Podáváme jako přílohu ke kapru dušenému na paprice, na slanině, na zelenině, ke kapřímu guláši apod.
Pro 6 osob.
Přidejte komentář
Chcete se připojit do diskuse?Neváhejte a pište!