O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy

Barvení a upotřebení rosolu

Chceme-li, aby hotový rosol měl jantarově nažloutlou barvu, obarvíme ho nepatrně barvou připravenou z páleného cukru, kterou získáme tímto způsobem: Na pánvičku nasypeme asi 50 g pískového cukru, pokapeme jej trochou vody, postavíme na oheň a občas ho mícháme vařečkou tak dlouho, až se zbarví do tmavohněda. Potom na něj opatrně nalijeme asi 6 lžic vody. V tom okamžiku se nám utvoří z cukru jakási slitina, kterou dobře rozvaříme. Takto získané barvivo necháme vychladnout, nalijeme do skleničky a použijeme nebo uschováme. Poslouží nám k barvení pokrmů jako jsou polévky, omáčky, rosol apod. nahnědo, a v malých dávkách k barvení nažluto.

Hotový rybí rosol upotřebíme, a to v tekutém stavu, k zalévání vařeného kapra nebo jiných studených rybích pokrmů do rosolu. Přitom je však důležité, aby osol byl vychladlý, ale ještě tekutý, ne však kašovitý. Ztuhne-li nám rosol předčasně, pak jej postavíme s nádobou do horké vody, kde se znovu rozpustí. Nestavíme jej nikdy přímo na oheň, protože prudkým zahřátím se snadno zkalí.

Dokonale ztuhlého rosolu používáme hlavně jako přílohu a ozdobu k studeným kapřím pokrmům. V tom případě dáváme mu různý tvar, a to buď vykrajováním, nebo rozsekáním apod.
Stejným způsobem upotřebíme i „Rosol – rychlá úprava bez čištění“ (viz recept č. 166).

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
Značky: cukr
Sdílejte recept mezi své přátele
  • Sdílet na Facebook
  • Sdílet na Twitter
  • Sdílet na Google+
  • Sdílet na Linkedin
  • Sdílet na Tumblr
  • Share by Mail
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 15:55:422018-11-27 04:17:50Barvení a upotřebení rosolu
Mohlo by se vám líbit
Kapr pečený po čínsku
Rybí rosol (aspik)
Švédská omáčka
Okurkový salát
Celerový salát s vlašskými ořechy
Kapr marinovaný s banánem
0 komentářů

Přidejte komentář

Chcete se připojit do diskuse?
Neváhejte a pište!

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Rybí rosol (aspik) Kapří huspenina
Vyjet na začátek stránky