O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Vývary a polévky z kapra

Vývar z kapra (Rybí vývar)

POMĚR:

2 ¼ l vody, 1 kg kapřích hlav (bez žaberních oblouků a očních bulv), kostí a odřezků, 150 g zeleniny (mrkev, petržel, celer, pór), 80 g cibule, sůl, 1 bobkový list, 15 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření a trochu tymiánu. (Pro chuťovou obměnu vývaru můžeme místo bobkového listu, pepře a nového koření přidat trochu bazalky nebo yzopu, popř. trochu šalvěje nebo koriandru. Přidáme-li 50 g žampionů podušených na másle, získáme rovněž odlišnou chuť rybího vývaru. Zvlášť chuti dosáhneme, když přidáme do vývaru také trochu bílého vína, které však použijeme jen v některých případech.)

K přípravě rybích polévek, rybích omáček, k dušení kapra a k přípravě rybího rosolu potřebujeme rybí vývar.

Velmi dobrý rybí vývar získáme vyvařením kapřích odřezků, jako jsou ploutve, ocasní partie, kůže, kosti, dále pak hlavy a použitelné vnitřnosti z kapra (játra, slezina, jikry, mlíčí). Vaříme-li současně s odřezky i porcovaného kapra, ze kterého hodláme připravit samostatný pokrm, bude vývar tím hodnotnější. Kapra ve vývaru vaříme však jen tak dlouho, až změkne, tj. 16 až 18 minut.

POSTUP:

Kapří hlavy a odřezky omyjeme, hlavy rozpůlíme, dáme vše do hrnce, přidáme na kolečka nakrájenou zeleninu i s cibulí, sůl a koření, zalijeme vodou a vaříme pomalým varem asi ¾ hodiny. Hotový rybí vývar přecedíme a používáme k přípravě čirých a zadělávaných rybích polévek, dále k rybím omáčkám a slabě okyselený octem a vyčištěný bílky k přípravě rybího rosolu. (Obrané maso z uvařených kapřích hlav použijeme buď jako vložky do polévky, nebo k přípravě salátu).

1 ½ l vývaru (pro 6 osob).

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
Značky: bazalka, bílé víno, bobkový list, celer, cibule, kapří hlava, koriandr, máslo, mrkev, nové koření, pepř, petržel, pór, šalvěj, sůl, tymián, žampióny
Sdílejte recept mezi své přátele
  • Sdílet na Facebook
  • Sdílet na Twitter
  • Sdílet na Google+
  • Sdílet na Linkedin
  • Sdílet na Tumblr
  • Share by Mail
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:43:082018-11-26 01:57:44Vývar z kapra (Rybí vývar)
Mohlo by se vám líbit
Kapří mlíčí smažené
Kapr nadívaný pečený
Kapr smažený
Brambory pečené na tuku
Kapr vařený po staročesku
Bramborové pusinky
0 komentářů

Přidejte komentář

Chcete se připojit do diskuse?
Neváhejte a pište!

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Čištění rybího vývaru Kapří polévka krémová
Vyjet na začátek stránky