O rybách všeobecně | Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni
  • Úvodní strana
  • Recepty
  • Hledat
  • Menu
Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům

Majonéza základní

POMĚR:

2 žloutky, asi 250 až 300 g oleje, šťáva z poloviny citrónu nebo 2 lžíce octa a sůl.

POSTUP:

Do čistě vytřené porcelánové mísy pokud možno se zaokrouhleným dnem (tak, jak je tomu u kotlíku) vložíme čerstvé žloutky dokonale zbavené bílku, trochu je posolíme a drátěnou metlou rozetřeme. Ze začátku stále jen opatrně přikapáváme olej; když hmota začíná houstnout, přiléváme olej v tenkém praménku, a to za stálého tření metlou tak dlouho, až směs zhoustne, tj. až se hustá hmota zachytí kolem metly a utvoří jakýsi knedlík. Tuto hmotu teprve rozředíme citrónovou šťávou nebo octem a opět za stálého míchání přiléváme tenkým praménkem olej tak dlouho, až hmota podruhé zhoustne tak; že zůstane nabalená na metle. Tím jsme zhotovili majonézu základní, která slouží především k přípravě majonéz různě kořeněných a k přípravě studených omáček. Asi 350 g majonézy.
DŮLEŽITÉ: Majonézu základní lze také obdržet v potravinářských obchodech. Tato průmyslově vyráběná majonéza je však poměrně dost slaná, proto při jejím ochucování sůl vynecháme. Rovněž tak vynecháme sůl, připravujeme-li z ní marinády. – Nastavením majonézy jogurtem (na 150 g majonézy bereme 2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu) snížíme množství tuku a navíc zvýšíme její biologickou hodnotu.

24.11.2018/0 Komentáře/by admin
Značky: citrón, ocet, olej, sůl, vejce
Sdílejte recept mezi své přátele
  • Sdílet na Facebook
  • Sdílet na Twitter
  • Sdílet na Google+
  • Sdílet na Linkedin
  • Sdílet na Tumblr
  • Share by Mail
http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png 0 0 admin http://www.receptynakapra.cz/wp-content/uploads/2018/11/logo_receptynakapra.png admin2018-11-24 17:10:152018-11-27 04:25:47Majonéza základní
Mohlo by se vám líbit
Papriková omáčka rybí
Kapří hašé na lasturách
Pirožky plněné kapřím hašé
Rybí omáčka bílá (základní)
Majonéza okořeněná
Kapr zapékaný po italsku
0 komentářů

Přidejte komentář

Chcete se připojit do diskuse?
Neváhejte a pište!

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rubriky

  • Kapr a jeho příprava před tepelným zpracováním
  • Kapr v teplé kuchyni
    • Omáčky teplé, vhodné ke kapru tepelně upravenému
    • Vývary a polévky z kapra
  • Kapr ve studené kuchyni
    • Rybí rosol (aspik) a rosolované kapří pokrmy
  • Kapří maso ve výživě
  • Než se pustíte do vaření
  • O rybách všeobecně
  • Pokrmy z kapra
  • Přílohy (příkrmy) ke kapřím pokrmům
    • Studené přílohy k teplým a studeným kapřím pokrmům
    • Teplé přílohy k teplým kapřím pokrmům
  • Speciální teplé pokrmy z kapřího masa

Líbí se nám

  • Rybářský svaz
  • Udírny na uzení ryb
  • Myslivecká Jednota

Rybářský svaz                  Udírny na uzení ryb                 Myslivecká jednota

Copyright © 2011 – 2019, www.receptynakapra.cz  |  Všechna práva vyhrazena.

Web vytvořilo digitální studio Fresh Mill – Tvorba webových stránek

Majonéza okořeněná Žampionová rýže
Vyjet na začátek stránky